Claudia de Breij: Het damestoilet in Dubai

Afbeelding bij Claudia de Breij: Het damestoilet in Dubai
Foto: Frank Ruiter Foto: Frank Ruiter

Wie een land echt wil leren kennen, moet er eens naar de damestoiletten gaan. Ik was in Dubai (een soort kruising tussen Las Vegas en de Efteling) en heb mijn ogen uitgekeken. Het is niet de stoelgang zelf waar het mij om gaat, nee, het is dat gedoe voor de spiegel. Hoe vrouwen hun toilet maken, daar zit het 'm in.

Laat ik beginnen met de verschillen. In plaats van de traditionele tampon-, kauwborsteltjes- of condoomautomaat vind je hier een stijltang aan de muur. Voor een paar dirham kun je je haar straightenen. En dat doen de dames ook, gesluierd of niet. Minutenlang heb ik gedaan alsof ik mijn make up stond bij te werken, alleen maar om stiekem te kunnen kijken naar wat er allemaal verstopt zit onder de mysterieuze burka's. Soms de te verwachten sobere types, op het gereformeerde af zuinig kijkend, moed verzamelend in de veilige wereld van vrouwen onder elkaar alvorens met een zwaar gemoed die verdorven buitenwereld weer in te gaan. Maar soms blijkt er onder zo'n sluier een spectaculair gekapte en opgemaakte schoonheid te schuilen. Waar ik probeerde het ergste glimmen van mijn wangen weg te poederen (wat heb je met een blanke huid toch ontluisterend weinig coolness, van nature - die roodverbrande wangen, dat bezwete voorhoofd), werkten zij hun amandelvormige ogen nog wat bij met een kohlpotlood om vervolgens al dat prachtigs weer te verbergen onder een burka waarop in diamantjes het woord 'Dior' gespeld stond.

Wonderlijke dingen, die burka's. In ons deel van de wereld vinden we ze zo eng dat hele volksstammen ze het liefst verbieden (ik vind die visjes achterop de auto minstens zo'irritante demonstratie van religieus fundamentalisme), maar als je er daar vrouwen in ziet lopen, zelfbewust, trots, lachend met andere vrouwen, stoeiend met hun kinderen, is het ineens gewoon een kledingstuk. Ik zag mooie Arabische mannen in traditioneel wit gewaad verliefd hand in hand lopen met hun dito vrouwen in het zwart en betrapte me op de gedacht: o ja. Dat kan natuurlijk ook. Dat die mensen gewoon verliefd zijn op elklaar, en niet uitgehuwelijkt.

Liefde mag van God, en ook van Allah. Homoseksualiteit dan weer niet, en drank ook niet. Maar ja. In een fijne wilde club zag ik het publiek als jonge vogeltjes met wijd opengesperde mond voor het podium staan waar de zanger van de band er tequila in goot. En op het damestoilet van diezelfde club zei een meisje tegen me: 'Hi. I'm a lesbian, and I want your phonenumber. Are you gay?' 'Oh yeah,' zeiden de drie tequila's die mijn mond van de rest van mijn lichaam scheidden, om de dappere dame in totale verwarring achter te laten met : 'But I'm married.'
(Dit verhaal klinkt pocheriger dan ik bedoel. Misschien was ze wel gewoon een undercovertaliban, eropuit gestuurd om op damestoiletten zondaars te ontmaskeren. Weet jij veel.)

Maar het allermooiste was het enorme damestoilet van Dubai Mall - het grootste winkelcentrum ter wereld - waar ik vrouwen zag in Indiase wikkeljurken, westerse spijkerbroeken, in T-shirts, mantelpakjes, burka's en in witte zomerbroeken waarvan je op het zitvlak met gemak een diavoorstelling had kunnen projecteren.
En ze waren precies als ik. Ze verschoonden hun kinderen en bliezen op hun buikjes tot ze de slappe lach kregen - net als ik. Ze keken in de spiegel en constateerden zuchtend dat ze het hier maar weer mee moesten doen - net als ik. (Alleen konden sommigen van hen er dan lekker een burka overheen mikken.) Ze keken om zich heen en zagen dat de anderen anders waren, en zij normaal - net als ik.

Claudia
http://twitter.com/claudiadebreij

Door Claudia de Breij / 19 januari 2011 / ()
blog comments powered by Disqus

5 artikelen
 • Opzij aanbieding: 'Neelie'

  18 april 2014

  Ontvang de biografie van 'Neelie' als eerste en zonder bezorgkosten thuis.

 • Vrouwen betere schoolleiders dan mannen

  17 april 2014

  Vrouwen zijn betere schoolleiders dan mannen, dat blijkt uit het jaarlijkse onderwijsverslag van de Onderwijsinspectie. Bijna veertig procent van de vrouwen scoort bovengemiddeld goed. Bij mannen heeft ruim twintig procent dezelfde score.

 • Neelie, jaloersmakend authentiek

  17 april 2014

  Deze maand verschijnt het boek Neelie. Brave meisjes schrijven zelden geschiedenis waarin familie, vriend, vijand en Neelie Kroes zelf vertellen over het leven van ’s lands succesvolste vrouw. Speciaal voor Opzij licht de schrijfster van het boek, historicus Alies Pegtel, Kroes’ emancipatoire ontwikkeling uit. Gevolgd door een voorpublicatie uit het boek.

 • Een beetje stress is goed voor je

  17 april 2014

  Weer tot middernacht doorgewerkt om met stoom uit je oren de deadline te halen? Helemaal niet zo erg. Een beetje stressen is gezond. En maakt nog sociaal ook.

 • ‘Joods zijn stond voor oorlog en ellende’

  17 april 2014

  Natascha van Weezel (27) is ze de kleindochter van vier holocaust overlevenden. Vorig jaar rondde ze de filmacademie in Amsterdam af. In haar documentaire staat haar zoektocht naar herkenning bij andere kleinkinderen van de holocaust centraal.