Cultuur

 • 11/04

  Vanaf donderdag 12 april is in verschillende bioscopen de documentaire Leven? Of Theater? van Frans Weisz te zien. Een documentaire over de kunstenares Charlotte Salomon (1917, Berlijn – 1943, Auschwitz), die haar levensverhaal in 700 schilderingen achterliet. In de documentaire staat een brief van haar centraal die een nieuw licht werpt op de laatste periode uit haar leven.

  Reacties (0)
 • 06/04

  Zaterdagavond zendt de VARA om 22.30 uur de documentaire Sonja Barend – Vragen zonder antwoord uit op Ned. 1. Samen met documentairemaker Coen Verbraak kijkt Sonja Barend nog één keer om naar haar rijke televisieloopbaan en vertelt ze over haar leven en drijfveren.

  Reacties (0)
 • 30/03

  Welk boek zou iedere vrouw gelezen moeten hebben? Op die vraag geeft maandelijks een gastauteur antwoord. Dit keer kiest Mireille Hildebrandt, onder meer verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen, voor Giving an Account of Oneself van Judith Butler

  Reacties (0)
 • 27/03

  Donderdag 29 maart zendt NCRV om 21.35 uur op Ned. 3 de documentaire Code Rood: Eerwraak II uit over jonge vrouwen in Nederland die in een opvanghuis zitten, omdat ze bang zijn het slachtoffer te worden van eerwraak.

  Reacties (0)
 • 23/02

  Welk boek zou iedere vrouw gelezen moeten hebben? Op die vraag geeft maandelijks een gastauteur antwoord. Dit keer kiest Marleen Stikker, directeur van Waag Society, centrum voor creatieve technologie en culturele innovatie, voor Een cyborg manifest van Donna Haraway.

  Reacties (0)
 • 19/01

  Welk boek zou iedere vrouw gelezen moeten hebben? Op die vraag geeft maandelijks een gastauteur het antwoord. Dit keer kiest documentairemaakster Katarina Rejger voor De strategie van de antilopen van Jean Hatzfeld.

  Reacties (0)
 • 22/12

  Welk boek zou iedere vrouw gelezen moeten hebben? Op die vraag geeft maandelijks een gastauteur antwoord. Dit keer kiest Guikje Roethof, publicist en algemeen secretaris van de Amsterdamse Kunstraad, voorLa domination masculine van Pierre Bourdieu.

  Reacties (0)
 • 24/11

  Welk boek zou iedere vrouw gelezen moeten hebben? Op die vraag geeft maandelijks een gastauteur antwoord. Dit keer kiest Jeanette Smit, directeur van Theater Bellevue, voor Over de liefde van Doeschka Meijzing.

  Reacties (0)
 • 04/11

  De afgelopen jaren verschenen er heel wat films over door pubers aangerichte bloedbaden op een Amerikaanse higschool. De meeste (zoals Elephant van Gus van Sant uit 2003) zijn gebaseerd op het drama van Columbine uit 1999, waar twee vrienden zichzelf, twaalf mede-scholieren en een leraar doodschoten. Beautiful Boy, nu uit op dvd, wordt het drama bezien vanuit een heel ander perspectief: dat van een rouwend ouderpaar.

  Reacties (0)
 • 21/10

  Vorig week kwam actrice Hilary Swank nogal ongelukkig in het nieuws toen bleek dat ze, samen met o.a. Seal, had opgetreden voor de verjaardag van de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadirov. Na kritiek van mensenrechtenorganisaties zei Swank dat ze niet wist dat Kadirov werd beschuldigd van executies en ontvoeringen en dat ze ‘diepe spijt’ had. Het was een op zijn minst domme actie van een actrice die juist uitblinkt in haar vertolkingen van vrouwen met grootse idealen. Zoals haar rol als Betty Ann Waters in Conviction, nu uit op dvd.

  Reacties (0)

5 artikelen
 • Opzij aanbieding: 'Neelie'

  18 april 2014

  Ontvang de biografie van 'Neelie' als eerste en zonder bezorgkosten thuis.

 • Vrouwen betere schoolleiders dan mannen

  17 april 2014

  Vrouwen zijn betere schoolleiders dan mannen, dat blijkt uit het jaarlijkse onderwijsverslag van de Onderwijsinspectie. Bijna veertig procent van de vrouwen scoort bovengemiddeld goed. Bij mannen heeft ruim twintig procent dezelfde score.

 • Neelie, jaloersmakend authentiek

  17 april 2014

  Deze maand verschijnt het boek Neelie. Brave meisjes schrijven zelden geschiedenis waarin familie, vriend, vijand en Neelie Kroes zelf vertellen over het leven van ’s lands succesvolste vrouw. Speciaal voor Opzij licht de schrijfster van het boek, historicus Alies Pegtel, Kroes’ emancipatoire ontwikkeling uit. Gevolgd door een voorpublicatie uit het boek.

 • Een beetje stress is goed voor je

  17 april 2014

  Weer tot middernacht doorgewerkt om met stoom uit je oren de deadline te halen? Helemaal niet zo erg. Een beetje stressen is gezond. En maakt nog sociaal ook.

 • ‘Joods zijn stond voor oorlog en ellende’

  17 april 2014

  Natascha van Weezel (27) is ze de kleindochter van vier holocaust overlevenden. Vorig jaar rondde ze de filmacademie in Amsterdam af. In haar documentaire staat haar zoektocht naar herkenning bij andere kleinkinderen van de holocaust centraal.