Top-100 2012 Justitie & openbare orde

Afbeelding bij Top-100 2012 Justitie & openbare orde
Alexandra (Sacha) Prechal Alexandra (Sacha) Prechal

1. Alexandra (Sacha) Prechal (53), rechter bij het Hof van Justitie, het hoogste rechtsprekende orgaan binnen de Europese Unie. Heeft zich altijd beziggehouden met de positie van vrouwen, wellicht, zo zei ze in Ars Aequi, omdat haar moeder haar hele leven werkte. 'In ons gezin sprak dat vanzelf.' (+ was 3)

2. Marry de Gaay Fortman (47), advocate en partner bij Houthoff Buruma. Heeft een scala aan nevenfuncties, onder meer bij AMREF Flying Doctors. Houdt niet van winkelen, maar haar man wel. 'Hij weet precies wat hij voor me uit de rekken moet trekken' (Opzij). (- was 2)

3. Jannine van den Berg (48), als enige vrouw lid van de Nationale Politie, die per 1 januari 2013 van start gaat. Werkte bij de ME in Utrecht en als directeur Opsporing in Den Haag. 'Vrouwen stimuleren vrouwen om te blijven werken' (Talentvollevrouwen.nl). (+ was 5)

4. Wilhelmina Thomassen (63), was rechter bij de Hoge Raad en drie jaar aanvoerder van deze lijst. Legde begin dit jaar die functie neer. Thomassen was ook voorzitter van de Staatscommissie van de Grondwet. Een 'prettig recalcitrante' vrouw, aldus de president van de Hoge Raad. (+ was 1)

5. Liesbeth Zegveld (42), advocate bij Böhler Advocaten, raadsvrouw voor de slachtoffers van de genocide in Srebrenica en namens Greenpeace in de zaak tegen het gifschip Probo Koala, dat afvalstoffen dumpte voor de kust van Ivoorkust. 'Mijn missie is nog niet af' (Trouw). (+ nieuw)

6. Mirjam de Blécourt (48), partner en arbeidsrechtadvocate bij Baker & McKenzie. Werkte samen met IMF-topvrouw Christine LaGarde: 'Aan haar zag ik dat het kon: een leuke vrouw blijven, leuke kinderen krijgen. Je hoeft niet alles in te leveren om iets te bereiken' (Intermediair). (+ nieuw)

7. Carla Eradus (62), president van de Rechtbank Amsterdam, de grootste rechtbank van Nederland. Geen liefhebber van praten met de pers; zal niet snel worden aangetroffen bij Pauw & Witteman aan tafel. 'Het naar buiten treden om het naar buiten treden heeft geen functie' (NRC). (+ was 8)

8. Anne-Marie van Buchem-Spapens (61), raadsheer bij de Hoge Raad der Nederlanden, in de civiele kamer. Ook werkt ze als plaatsvervangend rechter bij het Benelux Gerechtshof, dat als functie heeft de gelijkheid van rechtsregels binnen de Beneluxlanden te bevorderen. (+ nieuw)

9. Annemarie Penn-te Strake (59), sinds maart dit jaar de enige vrouw in het College van procureurs-generaal. Was daarvoor hoofdofficier van Justitie in Maastricht. Zei in een interview met de website Mr-online.nl dat dit voorlopig het hoogtepunt van haar carrière is. (+ nieuw)

10. Liesbeth Huyzer (51), wordt per januari kwartiermaker van de regio Noord-West Nederland binnen de nieuwe Nationale Politie. Was hoofd Professionalisering en Opsporing bij de politie Amsterdam-Amstelland. 'Vrouwelijke capaciteiten en competenties zijn noodzakelijk voor het politiebedrijf' (Politieblad Blauw). (+ nieuw)

Door / 25 maart 2013 / ()

 

5 artikelen
 • Opzij aanbieding: 'Neelie'

  18 april 2014

  Ontvang de biografie van 'Neelie' als eerste en zonder bezorgkosten thuis.

 • Vrouwen betere schoolleiders dan mannen

  17 april 2014

  Vrouwen zijn betere schoolleiders dan mannen, dat blijkt uit het jaarlijkse onderwijsverslag van de Onderwijsinspectie. Bijna veertig procent van de vrouwen scoort bovengemiddeld goed. Bij mannen heeft ruim twintig procent dezelfde score.

 • Neelie, jaloersmakend authentiek

  17 april 2014

  Deze maand verschijnt het boek Neelie. Brave meisjes schrijven zelden geschiedenis waarin familie, vriend, vijand en Neelie Kroes zelf vertellen over het leven van ’s lands succesvolste vrouw. Speciaal voor Opzij licht de schrijfster van het boek, historicus Alies Pegtel, Kroes’ emancipatoire ontwikkeling uit. Gevolgd door een voorpublicatie uit het boek.

 • Een beetje stress is goed voor je

  17 april 2014

  Weer tot middernacht doorgewerkt om met stoom uit je oren de deadline te halen? Helemaal niet zo erg. Een beetje stressen is gezond. En maakt nog sociaal ook.

 • ‘Joods zijn stond voor oorlog en ellende’

  17 april 2014

  Natascha van Weezel (27) is ze de kleindochter van vier holocaust overlevenden. Vorig jaar rondde ze de filmacademie in Amsterdam af. In haar documentaire staat haar zoektocht naar herkenning bij andere kleinkinderen van de holocaust centraal.