Benoemingen & Winnaars 2009

Afbeelding bij Benoemingen & Winnaars 2009

Benoemingen & Winnaars:
2010
2008
2007
2006

2009 Benoemingen

VOORZITTER VGN
Heleen Dupuis
volgt per 1 november Hans Ouwerkerk als voorzitter op, die deze functie 2 zittingsperioden (sinds 1 oktober 2003) heeft bekleed. Zij is voor een zittingsperiode van 3 jaar onafhankelijk voorzitter; het bestuur bestaat verder uit acht bestuurders van VGN-leden, instellingen in de gehandicaptenzorg. De leden en het bestuur bepalen het beleid van de vereniging.

VOORZITTER CLARA WICHMANN FONDS
Voormalig Europarlementariër Kathalijne Buitenweg is per 16 september aangetreden als voorzitter van de Stichting Proefprocessenfonds Clara Wichmann. Buitenweg volgt daarmee Hester Jansen op die sinds 2004 het voorzitterschap vervulde.

HERKIEZING PRESIDENT
Dr. T.M. Egyedi is voor twee jaar herkozen als president van de European Academy for Standardization (EURAS) tijdens de juni-conference in Cergy (Parijs). Zij is in maart gekozen als voorzitter van de International Cooperation for Education about Standardization. In het dagelijks leven is zij werkzaam als senior onderzoeker Standaardisatie bij de TU Delft.

EERSTE VROUWELIJKE RAADSLID
Drs. Simone M. Roos
(44), thans nog plv. SG bij het Ministerie van OCW, is als eerste vrouw benoemd tot lid van de Raad voor de Rechtspraak.

BIJZONDER HOOGLERAAR
Dr. A.C. (Anja) Huizink
(Wormerveer, 1969) is per 1 juli 2009 benoemd tot bijzonder hoogleraar biologisch-psychologisch onderzoek naar verslaving bij jeugdigen aan de Radboud Universiteit Nijmegen. De leeropdracht is ondergebracht bij het Behavioural Science Institute en wordt mogelijk gemaakt door het IVO, Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen & Verslaving (Rotterdam). De onderzoeksgroep waaraan prof. Huizink is verbonden, zal onderzoek doen naar individuele kwetsbaarheid of juist ongevoeligheid voor verslaving aan middelen of middelenmisbruik.

ARTISTIEK LEIDER
Choreografe Nanine Linning
is per 1 augustus aangesteld als artistiek leider van het Tanztheater Osnabrück.

STATENGRIFFIER
Per 1 mei is Ingrid Speekenbrink benoemd tot de statengriffier van de provincie Noord-Holland.

WAARNEMEND DIRECTEUR
Per 15 april is Greetje van den Bergh (1947) benoemd als waarnemend directeur van het Fonds voor de Letteren.

ADJUNCT-HOOFDREDACTEUR TROUW
Per 1 april is Esther Lammers (44) adjunct-hoofdredacteur van Trouw.

DIRECTEUR
Karin van Willigen
(51) is benoemd tot directeur van Ontwikkelingsmaatschappij Oost Nederland.

SPECIAAL GEZANT GELETTERDHEID
Prinses Laurentien
is benoemd tot Speciaal Gezant Geletterdheid voor UNESCO wereldwijd.

CHEF NRC.NEXT
Titia Ketelaar
(34) is benoemd tot chef van nrc.next. Zij treedt in die functie toe tot de hoofdredactie van NRC Handelsblad en nrc.next.

DIRECTEUR EUROMAST
Met ingang van 1 maart is Souâd el Hamdaoui (30) benoemd tot directeur van de Euromast.

VOORZITTER RAAD VAN TOEZICHT
Marike van Lier Lels
(49) is de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting Natuur en Milieu.

HOOGLERAAR
Dr. M.C. (Marianne) Verhaar
is door het college van bestuur van de Universiteit Utrecht benoemd tot hoogleraar Experimentele Nefrologie aan het UMC Utrecht. Met deze benoeming is Verhaar de 100ste vrouwelijke hoogleraar die op dit moment is verbonden aan de Universiteit Utrecht.

WAARNEMEND BURGEMEESTER
Annet van der Hoek
(42) uit Franeker is benoemd tot waarnemend burgemeester van de gemeente Ten Boer.

BURGEMEESTER
PvdA'er Rika Pot (58) is met ingang van 1 maart benoemd tot burgemeester van de gemeente Appingedam.

DIRECTEUR INHOLLAND
Met ingang van 15 februari is Petra Hoogerwerf benoemd tot directeur School of Economics Hogeschool INHolland Amsterdam/Diemen.

KORPSCHEF POLITIE TWENTE
Miriam Barendse
(1964) is per 1 februari benoemd als korpschef ad interim bij de Politie Twente. Zij zal de functie gedurende vier tot zes maanden vervullen.

HOOFD PRESENTATIES EN EDUCATIES
Charlotte Huygens
(44) is door het Rijksmuseum voor Oudheden benoemd tot hoofd Presentaties en Educaties.

STADSDICHTER GRONINGEN
Anneke Claus
(30) is door burgemeester Jacques Wallage tot nieuwe stadsdichter van Groningen benoemd. Zij is de vierde die het ambt van stadsdichter voor twee jaar gaat vervullen.

BIJZONDER HOOGLERAAR
Mieke Aerts
(1952) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Politieke geschiedenis van gender in Nederland op de Wilhelmina Drucker Leerstoel aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam.

UITGEVER SPECIALBITE
Mireille Derks
(39) is benoemd tot uitgever van SpecialBite. Zij zal met het huidige team van SpecialBite de bestaande tijdschriften en onlineproducten van SpecialBite verder door ontwikkelen en uitbouwen.

VOORZITTER BESTUUR MOGROEP
Mariëlle Rompa
(62) is benoemd tot onafhankelijk voorzitter van het bestuur van de MOgroep (Maatschappelijk Ondernemers Groep.

ADJUNCT-HOOFDREDACTEUR
Corine de Vries
(39) is per 1 februari adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant.

HOOFD MEDIA EN MARKETING CJP
Per 19 januari is Suzan Damen (1970) werkzaam als hoofd Media en Marketing en plaatsvervangend directeur van CJP (Cultureel Jongeren Paspoort).

VOORZITTER
Saskia Bak
is benoemd tot voorzitter van het Fries Museum en het keramiekmuseum Princessenhof in Leeuwarden.

UITGEVER NRC.NEXT
Jessica Wit
(35) is in januari begonnen als de nieuwe uitgever van nrc.next.

ADJUNCT-DIRECTEUR DUINRELL
Met ingang van 1 januari is Corine Dijkhuizen (35) benoemd tot adjunct-directeur exploitatie van vakantie- en attractiepark Duinrell.

PARTNER BOEKEL DE NERÉE
Advocaat Marein Smits
is per 1 januari benoemd tot partner van het advocaten- en notarissenkantoor Boekel De Nerée in Amsterdam.

DIRECTEUR GRAPHIC DESIGN MUSEUM
Per 1 januari 2009 is Mieke Gerritzen (1962) benoemd tot directeur van het Graphic Design Museum, Beyerd Breda.

DIRECTEUR GELDMUSEUM
Heleen Buijs
(54) is per 1 januari directeur van het Geldmuseum in Utrecht. Daarvoor was zij directeur van het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen.

2009 Winnaars

LIRA SCENARIOPRIJS 2009
Maike Meijer en Margôt Ros hebben de Lira Scenarioprijs 2009 gewonnen voor het satirische televisiedrama Toren C. Dit heeft de juryvoorzitter Hedy d’Ancona 10 september bekendgemaakt in het West-Indisch Huis te Amsterdam. De Lira Scenarioprijs 2009 is uitgereikt aan het beste Nederlandse satirische televisiedrama dat in de periode van 2005 tot en met 2008 is uitgezonden. De winnaars ontvangen samen € 15.000,-.

SONJA BOEKMANPRIJS 2009
Tijdens het jaarcongres van de Nederlandse Orde van Advocaten op vrijdag 25 september 2009 is de OSR Sonja Boekmanprijs uitgereikt aan advocatenkantoor Van Doorne. De prijs werd in ontvangst genomen door diversiteitspartner Eva Schutte. Uit 7 nominaties werd Van Doorne gekozen tot kantoor met het meest effectieve diversiteitsbeleid voor vrouwen.

ELLY JAFFÉ PRIJS
Mirjam de Veth
krijgt de Dr. Elly Jaffé Prijs voor haar vertaling van de roman De seizoenen van Maurice Pons. De tweejaarlijkse prijs voor literaire vertalingen uit het Frans wordt op 11 juni uitgereikt en bestaat uit 40 duizend euro.

VAN DER HOOGT-PRIJS
De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde zal op 6 juni de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs 2009 uitreiken aan Ester Naomi Perquin. De prijs, een penning en 7.500 euro, wordt jaarlijks uitgereikt, afwisselend in de categorieën poëzie en proza, aan een schrijver van wie in de voorgaande jaren haar/zijn eerste of eerste twee publicaties zijn verschenen. Ester Naomi Perquin heeft twee bundels gepubliceerd: Servetten halfstok (2007) en Namens de ander (2009).

GOUDEN STROP
Op 2 juni heeft Marion Pauw (1973) de Gouden Strop 2009, de jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek, gewonnen. De schrijfster ontving de prijs, een geldbedrag van 10.000 euro en een sculptuur van Judith Vásque, voor haar boek Daglicht.

BR. HENDRIK MULLER PRIJS
Hoogleraar biologische psychologie Dorret Boomsma heeft de tweejaarlijkse Dr. Hendrik Muller Prijs van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) gewonnen. Zij krijgt de prijs, 25.000 euro, omdat ze Nederland op de kaart van het onderzoek naar gedragsgenetica en tweelingenstudies heeft gezet.

ANNIE M.G. SCHMIDTPRIJS
Cabaretière Dorine Wiersma heeft op 19 april de Annie M.G. Schmidtprijs 2008 ontvangen voor haar theaterlied Stoute Heleen. Een niet al te lovend lied over schrijfster Heleen van Royen.

JOHANNA NABER SCRIPTIEPRIJS
Chantal Bisschop
heeft op 17 april de Johanna Naber scriptieprijs ontvangen voor haar scriptie over hoe vrouwen omgaan met ondergoed. Het is de achtste keer dat deze prijs, een initiatief van de Vereniging voor Vrouwengeschiedenis en het Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging (IIAV), voor de beste afstudeerscriptie op het gebied van vrouwengeschiedenis werd uitgereikt.

MR. C.J. GOUDSMITPRIJS
Op 17 april heeft gezondheidsjurist Rankie ten Hoopen, verbonden aan de Universiteit Maastricht, de Mr. C.J. Goudsmitprijs ontvangen voor haar publicatie Medisch-specialistische samenwerking en aansprakelijkheid, in het bijzonder bij operatieve behandeling van patiënten, verschenen in het Nederlands Juristenblad van 29 juni 2007. De Goudsmitprijs van de Vereniging voor Gezondheidsrecht (VGR) is een tweejaarlijkse aanmoedigingsprijs ter stimulering van de kwaliteit en kwantiteit van artikelen over het gezondheidsrecht en bedraagt € 1.500,00.

NATIONAAL VIOOLCONCOURS ELISABETH BACK
Rosanne Philippens
(1986) heeft het 22ste Nationaal Vioolconcours gewonnen. Behalve de eerste prijs, 14.000 euro bedoeld om in het buitenland te studeren, won zij ook de prijs, 1.750 euro, voor de beste vertolking van een Nederlandse compositie. De derde prijs van het concours, 4.000 euro, ging naar Emmy Storms (1988).

PRIJS VAN DE JONGE JURY
Maren Stoffels
heeft op 15 april met haar boek Sproetenliefde de Prijs van de Jonge Jury 2009 gewonnen. Ruim 8.000 jongeren in de leeftijd 12 tot en met 16 jaar brachten dit jaar een stem uit op hun favoriete boek.

MEDIAFONDSPRIJS KIDS & DOCS
Op 15 april heeft filmmaakster Catherine van Campen voor haar filmplan Drona en ik de Mediafondsprijs Kids & Docs 2009 ontvangen. Het Mediafonds stelt € 35.000 beschikbaar waarmee het winnende plan kan worden gerealiseerd. Drona en ik is een portret van het autistische jongetje Drona (9), gezien door de ogen van zijn broer Arjun (12).

DELOITTE JAZZ AWARD
Pianiste Kaja Draksler
heeft in april de Jazz Award, 20.000 euro, ontvangen. Zij mag op 28 augustus in de serie Robeco Jazzcafé Live een concert geven in het Concertgebouw te Amsterdam.

DE EERSTE PRIJS
De band Roosbeef is de winnaar van De Eerste Prijs 2009. De prijs, een beurs van 15.000 euro en een beeld, werd op 7 april uitgereikt aan zangeres/tekstdichter Roos Rebergen. De Eerste Prijs wordt uitgereikt aan Nederlands talent op het gebied van eigentijds amusement.

A. ROLAND HOLSTPRIJS VOOR POËZIE
Dichteres Hester Knibbe ontvangt dit jaar de A. Roland Holstprijs voor Poëzie. De driejaarlijkse prijs bestaat uit een stipendium van 5.000 euro en een penning.

ALEIDA SCHOTPRIJS
Froukje Slofstra
ontvangt de Aleida Schotprijs voor haar vertaling van de Russische roman Leven & lot van Vasili Grossman. De twee jaarlijkse prijs, voor vertalingen uit de Slavische literatuur, bedraagt 2.500 euro.

CORRIE HERMANN PRIJS
Op 28 maart heeft de Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen (vnVa) de Corrie Hermann Prijs uitgereikt uit aan huisarts Sylvie Lo Fo Wong. Lo Fo Wong kreeg de prijs voor haar wetenschappelijk onderzoek naar partnergeweld bij vrouwen en de rol van de huisarts bij het signaleren daarvan, voor haar activiteiten ter verbetering van de positie van de vrouwelijke arts en voor haar werk als huisarts in een achterstandswijk in Rotterdam.

ZAKENVROUW VAN HET JAAR
Meiny Prins
(47) van Privia is verkozen tot Zakenvrouw van het Jaar 2009. Privia is een 50 jaar oud familiebedrijf dat klimaatbeheersingssystemen onwikkelt voor oa. de glastuinbouw.

LIBRA PUBLIEKSPRIJS
Marie José van der Linden
heeft op 22 maart de Publieksprijs der Brabantse Letteren, de LiBra Publieksprijs, gewonnen met haar boek zonDagboek.

EDISON POP AWARDS
Ilse DeLange
heeft op 22 maart de Edison Pop Award ontvangen voor beste vrouwelijke artiest.

JOKE SMIT-PRIJS
Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, heeft minister Plasterk de Joke Smit-prijs uitgereikt aan Jolanda Holwerda, hoofdredacteur van Lof-magazine. Holwerda krijgt de prijs voor initiatieven gericht op werkende moeders en 'mannen met lef'. Ze is ook onderscheiden voor evenementen zoals het Moederdagontbijt 2008, Het Werkende Moeder- en Vaderdagontbijt 2008, de Loflist van beste werkgevers voor werkende ouders en de Lof-website. De tweejaarlijkse Joke Smit-prijs, 10.000 euro en een kunstwerk, gaat naar een persoon, groep of instantie die een bijdrage heeft geleverd aan de verbetering van de positie van vrouwen in Nederland.

KARTINIPRIJS
De Kartiniprijs, de jaarlijkse emancipatieprijs van de Gemeente Den Haag, is op 5 maart uitgereikt aan Hanneke Oortgiesen van Ouder en Kind Centrum Scheveningen (OKC). Zij kreeg de prijs voor haar inzet voor het Centrum, dat in acht jaar in uitgegroeid tot een zelfstandige organisatie. De Kartiniprijs, een aandenken en een geldbedrag van 2.500 euro, is bedoeld om het belang van een gelijkwaardige positie en participatie van mannen en vrouwen in de stad te benadrukken.

OPZIJ LITERATUURPRIJS
De Opzij Literatuurprijs (voorheen de Annie Romeinprijs) 2008 is op 17 februari uitgereikt aan Doeschka Meijsing voor haar boek Over de liefde.

TERRE DES FEMMES-PRIJS
Antoinette van de Water
(33) heeft voor haar project Bring the Elephant Home de Terre des Femmes-prijs van 5000 euro ontvangen. Van de Water heeft als vrijwilligster in het Elephant Nature Park in Noord-Thailand gewerkt. De Terre des Femmes-prijzen, in 2001 in het leven geroepen door de Fondation Yves Rocher, worden jaarlijks uitgereikt aan vrouwen die strijden voor het behoud van de natuur.

OMROEPVROUW VAN HET JAAR
Tina Nijkamp
(36), programmaleider van SBS 6, is uitgeroepen tot Omroepvrouw van het jaar 2008. Zij kreeg de prijs omdat ze van SBS een 'volwassen omroep' heeft gemaakt.

LEF AWARD
Op 21 januari ontving lingerieontwerpster Marlies Dekkers (43) de Lef Award en is hiermee uitgeroepen tot ondernemer met het meeste lef. De lingerie van Dekkers, die vorig jaar haar vijftienjarige jubileum vierde, wordt wereldwijd verkocht. Ze heeft onder meer winkels in New York, Parijs en Berlijn.

MIRA MEDIA SCRIPTIEPRIJS
Studente Communicatiewetenschap Daniëlle van Wallinga heeft met haar scriptie De vele kleuren van het nieuws de Mira Media Scriptieprijs 2008 gewonnen. De prijs, een geldbedrag van 500 euro, werd door Mira Media dit jaar voor het eerst uitgereikt.

FAKKELPRIJS 2008
Agnes Kant
, fractievoorzitter van de SP, en Myra Zeldenrust (ambtenaar te Ridderkerk) hebben 15 januari van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) en zijn 150 lidorganisaties de Fakkelprijs 2008 gekregen. De Fakkelprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een landelijke politicus, een lokaal politicus, een lokaal ambtenaar en een onderneming die de belangen van chronisch zieken en gehandicapten het best hebben behartigd.

DDG AWARD
Aliona ver der Horst
(38) heeft op 12 januari de DDG Award (Dutch Directors Guild) gekregen voor de meest opmerkelijke regieprestatie van 2008. Ze wint de Award voor Boris Ryzhy, een korte documentaire over de vroeg gestorven Russische dichter Boris Ryzhy en de industriestad Ekaterinburg.


Benoemingen & Winnaars:
2010
2008
2007
2006

Door / 23 juni 2010 / ()

5 artikelen
 • Nigeriaanse meisjes: ontvoerd in plaats van eindexamen doen

  16 april 2014

  Zeker honderd Nigeriaanse middelbare schoolmeisjes zijn maandagnacht door gewapende mannen meegenomen. De ontvoerders zijn waarschijnlijk van de radicaalislamitische terreurgroep Boko Haram. Tientallen gewapende mannen bestormden maandagnacht een middelbare school voor meisjes in Chibok, Nigeria.

 • Donna Tartt wint de Pulitzerprijs

  15 april 2014

  De Amerikaanse auteur Donna Tartt won gisteren de Pulitzerprijs in de categorie fictie voor haar roman Het puttertje. Het boek kreeg in de pers zowel zeer lovende als zeer kritische reacties. Het kostte Tartt elf jaar om het omvangrijke boek te schrijven, dat sinds afgelopen najaar in de winkels ligt.

 • NOS: waar zijn de vrouwen?

  14 april 2014

  De NOS schetste gisteren een wel heel eenzijdig beeld van de Rotterdamse Marathon. Tijdens de tweeëneenhalf uur durende live-uitzending van de marathon lag de focus op de mannelijke koplopers en werd niet één vrouw uitgelicht. Toch opvallend dat van de 34.000 deelnemers aan deze marathon slechts een handjevol mannelijke koplopers in de spotlights stond.

 • Ontdekkingsreiziger Arita Baaijens wint de Women of Discovery Humanity Award 2014

  11 april 2014

  Arita Baaijens is ontdekkingsreiziger, bioloog en schrijver ontvangt deze prijs voor een expeditie waarbij zij in 2013 als eerste in de moderne geschiedenis het moeilijk toegankelijke Altai gebergte in hartje Eurazië omcirkelde: in 101 dagen legde zij 1.506 km te paard af. De award wordt jaarlijks uitgereikt door WINGS WorldQuest aan vrouwen die buitengewone ontdekkingen hebben gedaan in de verste uithoeken van de wereld.

 • Schrijver Dagboeken van Adrian Mole overleden

  11 april 2014

  De succesvolle Britse schrijver Sue Townsend is op 10 april overleden. Ze werd bekend door haar boeken over de tiener Adrian Mole. In 1982 verscheen het eerste deel: Het geheime dagboek van Adrian Mole, 13 ¾ jaar oud.