F-side: Anneke Groen

Afbeelding bij F-side: Anneke Groen

Emancipatie en actie? Ik ben er een half leven intens mee bezig geweest en toch moet ik heel diep graven. In het kort: jong trouwen (22, was heel normaal), mijn eigen naam willen houden (vond men heel vreemd), parttime blijven werken (heel ongewoon), niet tevreden zijn met het huisvrouwenbestaan. Ondertussen samen met wijlen Marga Bruyn-Hundt, voorbeeld en stimulator, de Alkmaarse afdeling van Man Vrouw Maatschappij opgericht en op eigen risico het emancipatietoneelstuk Voor een bloemetje en een zoen naar die stad gehaald. Een groot succes; ik kwam ruimschoots uit de kosten.

Toen ik VOS-cursussen ging geven (Vrouwen Oriënteren zich op de Samenleving) nam ook mijn eigen ontwikkeling een grote vlucht. Ik waagde de stap naar de journalistiek, een oude droomwens. Margriet bezorgde mij in 1980 de kans van mijn leven: naar de wereldvrouwenconferentie in Kopenhagen (foto). Toenmalig hoofdredactrice Hanny van den Horst ben ik eeuwig dankbaar. Net als Wim Hora Adema, die mij uitnodigde voor Opzij te gaan schrijven.

Een paar jaar later begon ik mijn eigen bedrijf. Mijn strijd was daarmee niet afgelopen. Die speelde vooral in mijn directe omgeving. Op het schoolplein werd ik, omdat ik werkte, als een slechte moeder gezien. En mijn man zou het vast moeilijk hebben met zo'n vrouw. Hij kookte en deed boodschappen. Hartstikke goed van hem dat hij dat allemaal 'voor mij' deed. Omdat ik gevoelig was voor die kritiek hield ik jarenlang last van schuldgevoelens. Pikant detail: ik kreeg meestal meer steun van mannen dan van vrouwen.

Terugkijkend zie ik een grote lijn: mijn moeder was altijd thuis, terwijl ze graag iets anders had gedaan. Mijn zoon combineert moeiteloos huishouden met een baan. Mijn dochter werkt fulltime, zonder schuldgevoel, met drie kinderen. Ik ben benieuwd welke keuzes mijn kleindochter zal maken. Emancipatie is van de maatschappelijke agenda verdwenen en houdt ook mij niet meer zo bezig. Is dat omdat ik ouder ben of omdat de emancipatieslag gemaakt is? Voor de jongste generatie is het duidelijk niet zo'n item.

Achteraf vind ik het jammer dat mijn strijd zoveel tijd en energie heeft gekost. Maar de vanzelfsprekendheid van de vrouw thuis en de man aan het werk is in elk geval verdwenen. Dat is een groot goed. Een gigantische ontwikkeling, in betrekkelijk korte tijd. Het was de strijd waard.

Anneke Groen (1946) is journalist en congresorganisator. Zij schreef o.a. Vrouwen en het Binnenhof, maakte radio- en tv-documentaires en was directeur van de Rode Hoed in Amsterdam.

Door / 27 april 2012 / ()

blog comments powered by Disqus

5 artikelen
 • Nigeriaanse meisjes: ontvoerd in plaats van eindexamen doen

  16 april 2014

  Zeker honderd Nigeriaanse middelbare schoolmeisjes zijn maandagnacht door gewapende mannen meegenomen. De ontvoerders zijn waarschijnlijk van de radicaalislamitische terreurgroep Boko Haram. Tientallen gewapende mannen bestormden maandagnacht een middelbare school voor meisjes in Chibok, Nigeria.

 • Donna Tartt wint de Pulitzerprijs

  15 april 2014

  De Amerikaanse auteur Donna Tartt won gisteren de Pulitzerprijs in de categorie fictie voor haar roman Het puttertje. Het boek kreeg in de pers zowel zeer lovende als zeer kritische reacties. Het kostte Tartt elf jaar om het omvangrijke boek te schrijven, dat sinds afgelopen najaar in de winkels ligt.

 • NOS: waar zijn de vrouwen?

  14 april 2014

  De NOS schetste gisteren een wel heel eenzijdig beeld van de Rotterdamse Marathon. Tijdens de tweeëneenhalf uur durende live-uitzending van de marathon lag de focus op de mannelijke koplopers en werd niet één vrouw uitgelicht. Toch opvallend dat van de 34.000 deelnemers aan deze marathon slechts een handjevol mannelijke koplopers in de spotlights stond.

 • Ontdekkingsreiziger Arita Baaijens wint de Women of Discovery Humanity Award 2014

  11 april 2014

  Arita Baaijens is ontdekkingsreiziger, bioloog en schrijver ontvangt deze prijs voor een expeditie waarbij zij in 2013 als eerste in de moderne geschiedenis het moeilijk toegankelijke Altai gebergte in hartje Eurazië omcirkelde: in 101 dagen legde zij 1.506 km te paard af. De award wordt jaarlijks uitgereikt door WINGS WorldQuest aan vrouwen die buitengewone ontdekkingen hebben gedaan in de verste uithoeken van de wereld.

 • Schrijver Dagboeken van Adrian Mole overleden

  11 april 2014

  De succesvolle Britse schrijver Sue Townsend is op 10 april overleden. Ze werd bekend door haar boeken over de tiener Adrian Mole. In 1982 verscheen het eerste deel: Het geheime dagboek van Adrian Mole, 13 ¾ jaar oud.