DE WALLEN. Tijd voor een hersteloperatie

DOOR RENATE VAN DER ZEE

 

We hadden hooggestemde verwachtingen toen in 2000 bordeelhouden legaal werd in Nederland. Bijna twintig jaar later is de desillusie groot: geweld en mensenhandel is in de seksindustrie nog steeds aan de orde van de dag en op de Wallen is een onhoudbare situatie ontstaan. Steeds meer mensen roepen nu om ander prostitutiebeleid.
“Het is ongelofelijk dat er nog mensen zijn die beweren dat het wel meevalt met wat er in de prostitutie gebeurt.”

Ze twijfelden weleens of het ooit zou lukken: 40.000 handtekeningen ophalen om de Tweede Kamer over een radicaal ander prostitutiebeleid te laten discussiëren. Maar het is gelukt: in april overhandigen de meiden van de actiegroep Exxpose hun burgerinitiatief aan een aantal Tweede Kamerleden. Ze willen dat de politiek
in debat gaat over het prostitutiebeleid met Zweden als voorbeeld: daar is het legaal om prostituee te zijn, maar pooiers en hoerenlopers zijn strafbaar. Exxpose denkt dat dat ook een oplossing kan zijn voor Nederland. “Het is bijna twintig jaar geleden dat Nederland bordeelhouden legaliseerde. Dat beleid is mislukt,” zegt Willemijn de Jong (28) van Exxpose. “Wij hebben met veel mensen in de prostitutie en ook met deskundigen gesproken en zo kwamen wij erachter dat er nog steeds heel veel mensenhandel en ellende in de seksindustrie is. Wij denken dat het anders kan.”

No products found

De actiegroep Exxpose werd zeven jaar geleden opgericht door een paar jonge vrouwen die als hulpverleners werden geconfronteerd met de misstanden in de seksindustrie en daar de ogen voor wilden openen. “Veel mensen denken nog steeds dat de vrouwen zelf voor de prostitutie kiezen,” zegt Sara Lous (29). “Maar wij zagen juist veel beschadigde vrouwen die vanuit hun beschadiging in de prostitutie terecht waren gekomen. Dat vinden wij geen vrije keuze.”

“Wat je ook vaak hoort is dat we van prostitutie een normaal beroep moeten maken, want dan zou je alle problemen oplossen,” zegt De Jong. “Maar je kunt van prostitutie geen normaal beroep maken. De meeste vrouwen in de prostitutie zijn minderjarig als ze beginnen, ze werken vaak voor een pooier, ze krijgen bijna allemaal te maken met geweld en lopen een hoog risico op PTTS. Dat beeld strookt niet met het beeld
van een normaal beroep. De Zweden vinden dat er in een samenleving geen echte gelijkwaardigheid tussen vrouwen en mannen kan zijn als mannen het recht hebben om vrouwenlichamen te kopen. Zij pakken het probleem aan bij de wortel, namelijk de vraag. Want als mannen geen seks zouden kopen, zou er ook geen mensenhandel in de seksindustrie zijn. De Zweden stellen hoerenlopers medeverantwoordelijk, want zij spekken de zakken van de mensenhandelaren. Hoe minder mannen seks kopen, hoe minder interessant de seksindustrie voor mensenhandelaren wordt. Wij denken dat dit een betere manier is om mensenhandel te bestrijden. In Zweden is dankzij deze aanpak een mentaliteitsverandering ontstaan. Jonge mensen vinden het daar niet cool om gebruik te maken van prostitutie.”

Exxpose is inmiddels uitgegroeid tot een jongerenbeweging met enkele honderden leden. Maar zij zijn niet de enige die kritiek hebben op het Nederlandse prostitutiebeleid. Al gelooft niet iedereen dat het Zweedse model zaligmakend is, steeds meer mensen plaatsen vraagtekens bij de aanpak in Nederland. Zeker nu op de Wallen onhoudbare toestanden zijn ontstaan. Uit recent onderzoek van de Amsterdamse Rekenkamer blijkt dat mensenhandel regelmatig voorkomt op de Wallen en uit een rapport van Soa Aids Nederland komt naar voren dat de overgrote meerderheid van de mensen in de seksindustrie geweld meemaakt.

Lees verder op Blendle (€)

%d bloggers liken dit: