Film-tip van de maand: WOMAN

Het is eigenlijk een simpel concept, de documentaire WOMAN van fotograaf en activist Yann Arthus-Bertrand en coregisseur Anastasia Mikova. Omvangrijk, dat wel. De makers portretteerden voor de film ruim 2000 vrouwen in meer dan 50 verschillende landen, als vervolg op de eerder door hen gemaakte documentaire HUMAN. In deze nieuwe film doen uitsluitend vrouwen hun verhaal.

Ze vertellen voor de camera over wat het betekent om een vrouw te zijn. Dat gaat van hun eerste menstruatie tot het ontdekken van hun eigen seksualiteit. En van hun honger naar kennis en educatie, tot de dreiging die veel vrouwen wereldwijd nog steeds ervaren, in de publieke ruimte of juist in de privésfeer.

Een feest van herkenning voor veel vrouwen

De film is mooi in haar nuance en veelstemmigheid. Zo zijn er vrouwen die het moederschap ophemelen, maar ook vrouwen die vertellen dat ze het na hun zwangerschap erg zwaar hebben gehad. En de makers hebben duidelijk erg hun best gedaan om vrouwen vanuit allerlei culturen aan het woord te laten.

Op sommige momenten komt het thema ‘vrouw’ echter wel iets kunstmatig over. Kun je het leven van een vrouw die decennialang op Wall Street werkte en daardoor veel heeft moeten opgeven, wel vergelijken met een meisje in Afrika dat op vijfjarige leeftijd werd besneden?

Maar de film zal voor veel vrouwen toch een feest van herkenning zijn. Immers: iedere vrouw komt in haar leven wel een man tegen die overduidelijk teveel naar porno heeft gekeken en denkt dat het er in de werkelijkheid ook zo aan toegaat. En iedere vrouw is bekend met de risico’s die verbonden zijn aan ‘te sexy’ over straat lopen.

In veel landen willen mannen niets weten van een verkrachte vrouw

Het meest indringend zijn toch wel de verhalen van vrouwen uit oorlogsgebieden. De niet te bevatten wreedheden die tegen hen worden gepleegd doen je de rillingen over je rug lopen. Het is vervolgens de schaamte die met hun traumatische ervaringen gepaard gaat, die al deze vrouwen verbindt: mannen willen niets weten van een verkrachte vrouw en de gemeenschap wil niks horen over hun geleden leed. Zwijgen over hun ervaringen, dat moeten ze. Maar in WOMAN doen ze dat niet langer.

WOMAN is een intiem portret van vrouwen van over de hele wereld, die allen worstelen met omstandigheden die nog steeds verre van ideaal zijn. Het is een mooie ode aan internationale vrouwelijke solidariteit. Je komt er als vrouw toch weer een stukje trotser en zelfbewuster uit. En dat is een heerlijk gevoel.

De film WOMAN is vanaf deze week te zien in diverse filmhuizen in het land.

Meer lezen van Opzij? Bestel dan nu direct het nieuwe nummer of neem een abonnement.

%d bloggers liken dit: