Opzij onderzoek: hoe scoren ziekenhuizen met vruchtbaarheidsbehandelingen?

Waar moet je zijn als vanzelf zwanger worden niet lukt? Opzij onderzocht de Nederlandse ziekenhuizen, haalde unieke data over behandelingen en zwangerschapspercentages boven water en stelde een Top-25 samen. De ziekenhuizen blijken onderling nogal te verschillen in aanpak. En single vrouwen met een kinderwens kunnen bij veel ziekenhuizen niet terecht. 

In totaal vroegen we van 53 ziekenhuizen met een uitgebreider behandelaanbod de meest recente gegevens op over hoe vaak vruchtbaarheidsbehandelingen worden uitgevoerd en hoe hoog het percentage doorgaande zwangerschappen is. We vroegen ook naar risico's zoals overstimulatie, infecties en meerlingenzwangerschappen. Daarnaast wogen we zaken mee als maatwerk en vonden we het een pluspunt wanneer een ziekenhuis single vrouwen behandelt. Van de benaderde ziekenhuizen beantwoordden er 39 onze vragenlijst. Hoe zij scoorden, is weergegeven op onderstaande kaart.

Legenda
Blauw: Top-25, singles welkom
Rood: Top-25, singles niet welkom
Groen: Nr. 26-39, singles welkom
Geel: Nr. 26-39, singles niet welkom

In het nieuwe nummer van Opzij staat een uitgebreid overzicht van alle data van de Top-25 fertiliteitsklinieken. Opzij ligt vanaf donderdag 23 juli in de winkel.

 
De nieuwe opzij Vorige edities