​Vrijheid is mooi, kwetsen not doneSlechts een derde van de Opzij-lezers staat pal voor vrijheid van meningsuiting. De meerderheid vindt dat je niet moet ‘kwetsen om het kwetsen’ of ‘polariseren.’ Dat blijkt uit een webenquête gehouden onder 1150 respondenten.

 
Opzij vroeg de Opzij-lezers via de website naar hun opvattingen over de vrijheid van meningsuiting. 33 procent vindt dat die vrijheid inhoudt dat cartoonisten en columnisten ook altijd beledigend mogen worden. Een kwart vindt beledigen altijd uit den boze en 42 procent vindt dat dat alleen kan ‘met inachtneming van bepaalde normen en waarden’, waarmee zoiets bedoeld wordt als: ‘Als belediging uitmondt in beschadiging en pijn bij anderen, mag het niet’ of ‘Niet beledigen om het beledigen’.

Het beschimpen van de profeet Mohammed moet in extreme gevallen bestraft worden, vindt 64 procent. En dat geldt ook voor het extreem beledigen van de paus. Seksisme zou volgens 24 procent van de ondervraagde vrouwen (grotendeels niet-moslim, 40+, linksstemmend en hbo+) altijd bestraft moeten worden.
 
Dat klinkt allemaal heel sociaal (88 procent is bang voor polarisatie), maar als je de vrijheid van meningsuiting beperkt tot daar waar anderen verontrust, gekwetst of gechoqueerd worden, hef je haar de factor op, vinden de opiniemakers in Opzij. Lees in de nieuwe editie de commentaren van Samira Bouchibti, Elma Drayer, Fidan Ekiz en het vlammend essay van Nausicaa Marbe.
 

De uitslagen
Alle uitslagen van de Opzij-enquête zijn hier te vinden. 

 
De nieuwe opzij Vorige edities