Win kaarten voor het Movies that Matter Festival!

Win kaarten voor het Movies that Matter Festival!De documentaires tijdens het Movies that Matters Festival laten zien hoe het er in landen als Nigeria, Egypte of Jemen werkelijk aan toe gaat. En het goede nieuws: Opzij mag 15 x 2 vrijkaarten verloten onder haar lezers.
 
‘Hoe ouder ik word, hoe radicaler,’ zei Egyptes grootste feminist, de 83-jarige Nawal El Saadawi, ooit. Dat ze nog altijd onvermoeibaar opkomt voor vrouwenrechten en democratie, bewijst de documentaire The Free Voice of Egypt – Nawal El Saadawi. Drie jaar geleden interviewde Opzij El Saadawi voor het zomernummer. Daarin vertelde ze onder meer over de scheiding van haar man, die ze na een huwelijk van 45 jaar had verlaten toen bleek dat hij was vreemdgegaan. ‘Ik wil mijn laatste jaren gelukkig leven, dat lukt niet met een partner die je niet kunt vertrouwen en die tegen je liegt. Ik moest mijzelf van dat verraad bevrijden, dus heb ik hem verteld dat hij ergens anders moest gaan wonen,’ aldus El Saadawi in 2011.  
 
Een andere aanrader is The Supreme Price, een documentaire over de Nigeriaanse mensenrechtenactivist Hafsat Abiola (40). Zij is de dochter van de in 1993 op democratische wijze gekozen politicus Moshood Abiola, die na zijn verkiezingszege werd afgezet door militair dictator Abacha. Niet lang daarna stierf Moshood onder verdachte omstandigheden in de gevangenis. Vanuit de slaapkamer van haar moeder probeert Hafsat de vrouwenrechten en democratie in haar geboorteland aan de orde te stellen.
 
De vertoning van The Supreme Price – op 21, 22 en 23 maart – wordt bijgewoond door Hafsat Abiola.
 

Eén van de meest indrukwekkende verhalen zien we in I Am Nojoom, Age 10 and Divorced. In deze speelfilm volgen we een 10-jarige meisje uit Jemen dat door haar familie is uitgehuwelijkt. De film, geregisseerd door Khadija Al-Salami, is losjes gebaseerd op het leven van Nujood Ali. In 2008 werd zij wereldberoemd nadat zij in hoofdstad Sanaa een gerechtsgebouw was binnengelopen omdat ze wilde scheiden van haar man. Hoe het haar daarna is vergaan zie je in deze film.
 
I Am Nojoom, Age 10 and Divorced wordt getoond op 21, 25 en 26 maart, onder toeziend oog van regisseur Khadija Al-Salami.

  
 
De nieuwe opzij Vorige edities