0/0000

Ook slachtoffers dwangarbeid meestal vrouw

Vrouwen en meisjes maken meer dan de helft uit van de wereldwijde slachtoffers van dwangarbeid. Zij werken veelal in de gedwongen prostitutie. Dat sluit aan bij het rapport over mensenhandel van Rapporteur Dettmeijer, eerder deze maand.

Moderne slaven – ze komen het meest voor in Azie en Europa. Jaarlijks brengen zij 110 miljard euro winst op, waarvan tweederde voortkomt uit gedwongen prostitutie. Er verrichten wereldwijd 21 miljoen mensen dwangarbeid, waarvan meer dan de helft vrouw zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Een gedwongen sekswerker brengt elk jaar 21.800 dollar in het laatje, waarvan zij zelf niets ziet. Gender wordt in het rapport als hoofdreden genoemd voor kwetsbaarheid voor dwangarbeid, naast factoren als armoede en analfabetisme.

Nationaal Rapporteur Mensenhandel Corinne Dettmeijer bracht eerder deze maand al naar voren dat vrouwen het vaakst slachtoffer zijn van mensenhandel. Ook daarin is gedwongen prostitutie de grootste melkkoe.

Europarlementariër Peter van Dalen van de ChristenUnie noemde Zweden vanochtend een voorbeeld voor andere Europese landen. Daar is de klant strafbaar, niet de prostituee, omdat ze er daar vanuit gaan dat een sekswerker altijd slachtoffer is van mensenhandel. ChristenUnie wil dat dit systeem in heel Europa wordt ingevoerd. Daarnaast zegt Van Dalen dat Bulgaarse vrouwen bij de grens al geweigerd moeten worden, als er vermoedens zijn dat zij de prostitutie ingaat. ‘Er staat dan vaak zo’n grote man naast die alle papieren voor haar invult. Dan weet je gewoon: dat is een slachtoffer van mensenhandel.’

21-05-2014


Ook interessant


ProductenDe nieuwe opzij Vorige edities