0/0000

Annelies Verbeke wint OPZIJ Literatuurprijs 2016

Annelies Verbeke wint met haar roman Dertig dagen de OPZIJ Literatuurprijs 2016, de jaarlijkse prijs voor de beste roman van een Nederlandstalige schrijfster.

Dertig dagen (De Geus) gaat over Alphonse, een blijmoedige Senegalees die een eenvoudig leven op het Belgische platteland leidt. Hij werkt als klusser en geniet van zijn werk, de natuur en van wat hij voor anderen kan betekenen. Maar niet iedereen in zijn omgeving is zoals hij. Terwijl de dagen aftellen schept Verbeke een donkere, verontrustende wereld, die Alphonse niet wil zien. 

Volgens de jury schreef Verbeke ‘een geëngageerde en urgente roman over de belangrijkste politieke en ethische dilemma’s van deze tijd.’ Verbeke ontvangt een geldbedrag van € 5000,-
Genomineerd voor de prijs waren verder Kim van Kooten met Lieveling (Lebowski), Connie Palmen met Jij zegt het (Prometheus), Hagar Peeters met Malva (De Bezige Bij), Nicolien Mizee met De halfbroer (Nijgh & Van Ditmar) en Inge Schilperoord met Muidhond (Podium).

De jury van de OPZIJ Literatuurprijs bestaat dit jaar uit Jacqueline Bel (docent Moderne Letterkunde aan de Vrije Universiteit), Elsbeth Etty (recensent voor NRC Handelsblad), Lies Schut (recensent voor De Telegraaf) en Femke van Wiggen van OPZIJ.

Hoofdredacteur van OPZIJ Irene de Bel reikte de OPZIJ Literatuurprijs zaterdagmiddag uit tijdens de Boekenparade in Amsterdam. 


Femke van Wiggen (rechts) interviewt alle genomineerden (v.l.n.r.): Inge Schilperoord, Nicolien Mizee, Annelies Verbeke, Kim van Kooten, Connie Palmen en Hagar Peeters.
 

Je bestelt een gesigneerd exemplaar zonder verzendkosten in de webshop van OPZIJ

11-09-2016
Irene de Bel
Hoofdredacteur
Meer over Irene de Bel >

Reacties

Ook interessant


ProductenDe nieuwe opzij Vorige edities