0/0000

Tactisch op een vrouw stemmen doe je op deze vrouwen

Leestijd: 3 minuten
12
De Tweede Kamer is geen afspiegeling van onze samenleving. Bijvoorbeeld wanneer het gaat om het aantal vrouwelijke Kamerleden: wij vrouwen maken weliswaar de helft van de samenleving uit, maar van de zetels in de Kamer wordt slechts 38% bezet door een vrouw. Daar móet verandering in komen, maar de kandidatenlijsten voor 2017 zijn niet bepaald hoopvol. Slechts 35% van de kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen is namelijk vrouw. Wat lijsttrekkers betreft is het helemaal jammerlijk: slechts vier van de 28 partijen die meedoen aan de verkiezingen hebben een vrouw aan kop.
In 1917 werd het passief kiesrecht voor vrouwen ingesteld in Nederland. Sinds 100 jaar mogen we ons dus verkiesbaar stellen. In die 100 jaar is dit de ontwikkeling die de politiek heeft gemaakt: een Tweede Kamer waar het witte Old Boys Network nog steeds de regel is. We kunnen de mond wel vol hebben van emancipatie en gelijkwaardigheid, maar als we de daad niet bij het woord voegen zijn die woorden niets waard. Het is dan ook de hoogste tijd dat de Tweede Kamer voor de helft uit vrouwen bestaat.
 
Sinds ik stemgerechtigd ben, heb ik – net als velen – altijd op een vrouw gestemd. Meestal de eerste vrouw op de lijst. Ik had er niet bij stilgestaan dat dit uiteindelijk niet tot meer vrouwen in de Kamer leidt, hoe goed bedoeld mijn stem ook was. De mensen achter ‘Stem op een Vrouw’ hebben deze verkiezing een succesvolle campagne gelanceerd waarin ze iedereen die op een vrouw wil stemmen aanmoedigen op een lager geplaatste vrouw te stemmen, om zo de balans weer recht te trekken. Ze leggen uit hoe het zit:

“Veel mensen stemmen al op vrouwen. Vaak stemmen kiezers echter op de eerste vrouw op de lijst. Dat is goed bedoeld – en leuk voor de vrouw in kwestie – maar resulteert niet in meer vrouwen in de Kamer. De voorkeurstemmen die een vrouw extra krijgt, worden verdeeld over de volgende namen op de kieslijst, onder haar naam. En dat zijn in ongeveer 70 procent van de gevallen mannen.

Hoe kunnen we de balans dan rechtzetten? Door strategisch op een vrouw te stemmen. Door juist op een vrouw te stemmen die zonder voorkeurstemmen niet in de Kamer komt, zorgen we voor meer vrouwen in ons parlement. Stem daarom op vrouwen die lager op de kieslijsten staan. Met die voorkeurstem maak je het verschil.”

Ik heb even de moeite genomen om de peilingwijzer van 9 maart erbij te pakken en voor alle partijen na te gaan op welke vrouw je volgens dit principe zou moeten stemmen. Behalve de SGP, omdat de SGP in het jaar 0 is blijven hangen: er staan geen vrouwen op die lijst.
Om met voorkeursstemmen in de Kamer te komen moet een kandidaat-Kamerlid ten minste 15.000 stemmen halen. Het is daarom belangrijk dat de stemmen geconcentreerd worden.
De uitkomst voor wie tactisch op een vrouw wil stemmen.

VVD (23 – 27 zetels): Plaats 30: Chantal Nijkerken-de-Haan
PVV (21 – 25 zetels): Plaats 27: Daniëlle de Winter
PvdA (11 – 13 zetels): Plaats 12: Joke de Kock of Plaats 14: Marith Volp
SP (14 – 16 zetels): Plaats 23: Sun Yoon van Dijk-van-Leeuwen
CDA (18 – 20): Plaats 20: Lenny Geluk-Poortvliet of plaats 21: Hilde Palland
D66 (17 – 19 zetels): Plaats 18: Antje Diertens of plaats 20: Monica den Boer
CU (5-7 zetels): Plaats 6: Stieneke van der Graaf of plaats 10: Joëlle Gooijer-Medema
GroenLinks (15-17 zetels): Plaats 19: Isabelle Diks
PvdD (4 – 6 zetels): Plaats 5: Femke Merel Arissen, plaats 6: Eva van Esch of
plaats 7: Christine Teunissen
50PLUS (4 – 6 zetels): Plaats 8: Wilma Schrover
DENK (0 – 2 zetels): Plaats 4: Gladys Albitrouw
VNL ( 0 – 1 zetel): Plaats 4: Tanya Hoogwerf
FvD (0 – 2 zetels): Plaats 3: Susan Teunissen

Update:
Ik heb geprobeerd de lijst samen te stellen met als basis de objectiviteit van de mensen achter Stem op een Vrouw. Dat betekent dat er ook partijen in staan waar ik – en ik overdrijf niet – als de dood voor ben. Ik heb gebruik gemaakt van de Peilingwijzer, wetende dat peilingen geen glazen bollen zijn waarmee je de toekomst kunt voorspellen. Peilingen zijn daarentegen wel de enige graadmeters van politieke voorkeuren. Dat betekent dat een aantal partijen niet in mijn lijst staat. Zelfs ook partijen die vrouwelijke representatie en diversiteit nu juist heel hoog op de politieke agenda hebben. Dat wringt. Daarom hierna de partijen met vrouwelijke lijsttrekkers alsnog:
Piratenpartij (10,8% vrouwen op de lijst): Nummer 1: Ancilla van de Leest
Artikel 1 (55% vrouwen op de lijst): Nummer 1: Sylvana Simons
MenS en Spirit/ Basisinkomen Partij/ V-R – met 40% vrouwen op de lijst – staan niet overal op de lijst. In Arnhem en Utrecht nummer één: Tara-Jolie Fonk.
 
12-03-2017

Reacties (12)Do 17-03-2017 om 09:32

Hahaha


Mats J'Eau 15-03-2017 om 14:00

Geen gequt in de 2e kamer, dit gaat allemaal ten koste van mannen. Wie denken jullie wel dat je zijn om zomaar mannen te dissen, er is geen enkele reden om mannen af te schaffen. Het overgrote aanbod bestaat uit mannen en als je daar naar kijkt dan zijn er al veel te veel vrouwen in de politiek. Dat komt oa door de immense druk van femifascisten als opzij; Die flopvrouwen worden als het ware de politiek in gezogen. Stoppen met die onzin en accepteer dat er meer aanbod van mannen is en dat die gewoonweg beter zijn.


Ellen 15-03-2017 om 11:12

Ik kies altijd voor de eerste vrouw met een alochtone naam op de lijst van de partij van mijn keuze. Dit is bijna altijd iemand die het alleen met voorkeurstemmen zou halen....


Djeekop 15-03-2017 om 08:22

@Erik Goed verhaal, puike motivatie, maar dit betoog van Hasna el Maroudi richt zich juist tot de mensen die strategisch tóch al op een vrouw zou stemmen. In dàt geval is het dus slimmer om op een vrouw te stemmen die op die specifieke plaatsen op de lijst staat buiten het aantal zetels ligt die de partij volgens de peilingen niet zou halen. Dat je moet stemmen op de kandidaat die wat jou betreft het beste is, is in alles een goed pleidooi, maar gezien de gedachte waarmee deze column geschreven is niet aan de orde.


Monique 14-03-2017 om 22:02

Dank je wel! Goed dat je ons er nog eens op attendeert


Ilhame 14-03-2017 om 21:18

Ik mis Naima Azzough van groenlinks!!


jacqueline 14-03-2017 om 16:00

top goede uitleg en goed idee


Sharon 14-03-2017 om 14:01

Leuke statistische benadering, maar heel goed om te snappen hoe dit werkt. Er van uitgaande, dat alle kandidaten op de lijst er niet voor niets op staan, komt de vrouw die je zelf goed vind, maar al laag op de lijst staat er naar aller waarschijnlijkheid toch wel in! Waarom niet een beetje meehelpen? Als we op die manier ervoor kunnen zorgen, dat we voldoen aan onze waarden van vrijheid en democratie, dan is het een hobbel die we kunnen overwinnen. Dank! De afgelopen 4 jaar hebben we genoeg grijze pakken gezien toch? Tijd voor vernieuwing!


Stef 14-03-2017 om 11:08

Oja, op een vrouw stemmen simpelweg omdat ze een vrouw is, slim! Als je nou een beetje verstandig bent stem je op een vrouw/man die jij een goeie kandidaat vind zonder te letten op geslacht.


Erik 14-03-2017 om 07:12

Als jij graag op een vrouw wil stemmen: prima, ga je gang. Maar doe dat omdat die vrouw volgens jou de beste kandidaat is. En niet omdat er te weinig vrouwen in de 2e Kamer zitten. Want als dat je motivatie is, kun je je afvragen waarom je niet verder segmenteert totdat ook christelijke vrouwen, vrouwen buiten de randstad, moslima's, Surinaanms/Antiliaanse vrouwen etc. zich ook evenredig vertegenwoordigd voelen?


Moniek 14-03-2017 om 04:41

Komt het gros van die dames niet uit de randstad?


Tinus Brabers 13-03-2017 om 17:07

Slim! Dat gaan we doen! Thanks!
Ook interessant


ProductenDe nieuwe opzij Vorige edities