0/0000

Lezersbijdrage: Ieks! een vrouw in de techniek

Leestijd: 3 minuten
1
Vrouwen in de techniek zijn schaars. Van alle medewerkers in de techniek in Nederland is slechts één op de tien een vrouw. Van hen is de meerderheid werkzaam in ondersteunende en administratieve functies. Slechts een klein deel van de vrouwen in deze sector (2,3%) heeft ook daadwerkelijk een technische functie.

Uniek exemplaar
Onlangs interviewde ik zo’n uniek exemplaar, een vrouwelijke projectleider werkzaam bij een machinefabriek. Toen ik naar de bekende weg vroeg antwoordde zij: “Jazeker, het is echt een mannenwereld. Sommige heren zijn er nog steeds niet aan gewend dat ze ook een vrouwelijke gesprekspartner kunnen treffen, ze verwachten het niet en gaan er dan vanuit dat ik een secretaresse ben. Dan wil ik een afspraak maken om een machine in te meten en krijg ik de vraag: Wie komt er? Of: Wie breng je dan mee? Tja, mezelf natuurlijk! En in Duitsland zijn ze denk ik helemaal geen vrouwen gewend, want daar blijven ze mij soms hardnekkig aanschrijven met ‘Herr’.”

Herkenbaar?
Waarschijnlijk niet, want statistisch gezien is de kans groot dat u als lezer van ProcessingProfs een man bent. Voor mij is het wel herkenbaar. Toen ik onderdeel uitmaakte van een standbemanning op de Industrial Processing, vroegen bezoekers aan mij als enige vrouw tussen de heren als vanzelfsprekend om een kopje koffie terwijl we niet eens catering op de stand hadden. De mannelijke stagiair naast mij kreeg allerlei vragen  op zich afgevuurd over een machine die hij nauwelijks kende, dus gaf ik alle antwoorden. Toch bleven de bezoekers hardnekkig vragen aan hem stellen terwijl hij alleen schaapachtig meeluisterde. Of neem die keer dat ik mijn mannelijk bezoek ophaalde bij de receptie en hij bleef volhouden dat hij een afspraak had met meneer Meijer, terwijl ik mij had voorgesteld en toch echt wel een vrouwelijke verschijning ben. Daarna verontschuldigde hij zich en zei dat hij zich vergist had, hij dacht dat hij een afspraak met mijn man had. Volledige onzin want ‘Meijer’ is mijn meisjesnaam. Meneer Meijer is dus m’n vader en die werkt hier niet.

Vanzelfsprekend
Een techneut is altijd in ontwikkeling, innoveren, certificeringen, maar als het gaat om de omgang met vrouwen zijn sommigen in de jaren vijftig blijven hangen. Vaak kun je er als vrouw wel om lachen, maar soms is het beledigend of frustrerend. Gelukkig behandelt veruit het merendeel van de heren in de branche vrouwen gelijkwaardig. Alleen het is natuurlijk wel tekenend als je een vrouw in de techniek interviewt die dan zegt blij te zijn met haar collega’s, mede omdat zij haar gelijkwaardig behandelen. Dat zou toch vanzelfsprekend moeten zijn? Gelukkig zijn respectloze heren even zeldzaam als vrouwen die in de techniek werken.

Reacties (1)Annette Koevermans 14-03-2017 om 13:24

Wat leuk Cynthia! Niet met de paplepel ingegoten, maar stevig met de 'schroef' ingedraaid (!). Leuk interview powervrouw!
Ook interessant


ProductenDe nieuwe opzij Vorige edities