4/2017

Geen beroep, maar een levensstijl

Leestijd: 2 minuten

Toneel


Theatergroep Carver is terug van weggeweest met de voorstelling Zwaar metaal, over vier vrouwen die hun werkende leven lang samen toerden.

Ouder worden is afscheid nemen, accepteren dat bepaalde dingen tijdelijk en vergankelijk zijn. Een carrière bijvoorbeeld. In Zwaar metaal stoeien de spelers met afscheid nemen van een vak dat veel meer is dan een loopbaan, eerder een passie die een leefstijl werd en een bruisend bestaan met zich meebracht. En als je daar afscheid van neemt, verlies je ook een stukje van jezelf. Zie je dan maar eens neer te leggen bij een oude dag op de bank. 

Vier jaar geleden nam Carver afscheid met een remake van de voorstelling Café Lehmitz, waar de makers in 1991 mee doorbraken. De cast van Zwaar metaal bestaat uit Carver-spelers Beppie Melissen, Leny Breederveld, Raymonde de Kuyper en Joke Tjalsma. Voor het eerst staan ze met zijn vieren op het toneel. Waar Carver eerder uitsluitend improviseerde, werkt de groep nu samen met door de wol geverfde tekstschrijver Maria Goos. Zij kreeg video’s van improvisaties en bracht daar structuur in aan. Volgens Melissen vergt het vertrouwen om elkaar toe te staan aan materiaal te schaven. ‘Het is een spannend, maar ontzettend leuk experiment.’ 

Ook opmerkelijk aan de samenwerking is dat de regie in handen ligt van jong talent Eva Line de Boer. Zij werd met de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs 2016 bekroond, een duwtje in de rug van veelbelovende makers. Typerend voor het theater van Carver is de absurde humor, die balanceert op de rand van uitzichtloosheid en hoop. Deze voorstelling is wat we van Carver gewend zijn: krachtig, filosofisch en eigenzinnig. 

Zwaar Metaal is tot en met 30 juni door heel Nederland te zien. Speellijst via viarudolphi.nl
20-03-2017

Reacties

Ook interessant


ProductenDe nieuwe opzij Vorige edities