5/2017

Laatste voorwoord Irene de Bel

Leestijd: 2 minuten
1
Wat is het politieke klimaat snel omgeslagen. Toen ik drie jaar geleden aantrad als hoofdredacteur hadden vrouwen in Nederland op papier al bijna gelijke rechten. De praktijk was weliswaar nog weerbarstig, maar het leek een kwestie van tijd voor we volledige gelijkwaardigheid zouden bereiken. We maakten ons druk over het overschot aan parttime werkende moeders, die volgens sommigen te weinig ambities hadden, een discussie die zo nu en dan uitmondde in een publiekelijke catfight. Over solidariteit gesproken. 

Maar begin 2016 was daar Keulen. Hoewel het dagen duurde voordat duidelijk werd wat daar precies was gebeurd, was wel meteen duidelijk dat de Europese vluchtelingencrisis in één klap ook een feministische discussie was geworden. Wilders hing zijn anti-islambetogen opeens op aan de vrouwenrechten. Hij deelde zelfs busjes pepperspray uit op straat, 
zodat vrouwen zichzelf konden verdedigen tegen moslimmannen. 
 
Het leverden ook bij ons op de redactie levendige discussies op. Op een moment dat veel Nederlandse vrouwen al geen ongelijkheid meer ervaarden, moesten we onszelf opeens afvragen hoe fragiel die verworven rechten zijn. 
 
Het abortusrecht kwam opnieuw onder vuur te liggen. De VN-vrouwenraad moest Nederland op de vingers tikken omdat we te weinig doen ter bevordering van de emancipatie en de grote politieke partijen hadden geen vrouwelijke lijsttrekkers. 
 
In Amerika werd ondertussen de meest gekwalificeerde presidentskandidaat ooit afgestraft in een historische nederlaag. Amerikaanse mannen én vrouwen stemden massaal op de seksistische alpha male met een te groot ego, die lak heeft aan gelijke rechten en pleit voor traditionele rolpatronen. 
 
En hoewel het bovenstaande me niet vrolijk stemt, merk ik ook vooruitgang. Zo is er veel aandacht voor feminisme in alle media. Er is nu ook aandacht voor de manier waarop vooral jonge vrouwen denigrerend benaderd worden in televisieprogramma’s door de vaak oudere mannen die hun wel even uitleggen hoe het echt zit. Kortom, de feministische discussies in Opzij zijn nog immer relevant en ik wens de nieuwe uitgever en redactie heel veel succes met het voortzetten van die mooie taak.

Irene de Bel • Hoofdredacteur
11-04-2017
Irene de Bel
Hoofdredacteur
Meer over Irene de Bel >

Reacties (1)Caroline 18-04-2017 om 03:41

Ik heb iets met u delen !!! Er is een grote vreugde in mijn hart die ik wil delen met iedereen. Mijn naam is Caroline Webb uit Verenigde Staten. Ik had een misverstand met mijn lover vorig jaar waardoor we te breken en hij wilde nooit mijn stem weer te horen. Hij zag een mooie vrouw, die hij meer mooier vinden dan ik, maar naarmate de tijd verstreek Ik ontmoette god Baalam Hij is een groot spreukgebruiker. Ik contact met hem op via zijn e-mail en legde alles voor hem. Hij zei dat ik niet zou moeten zorgen, dat mijn geliefde terug zal komen om me op zijn knieën smeken om vergiffenis vóór 24 hours.My grootste nu vreugde is dat hij eigenlijk terug kwam naar me toe en viel op zijn knieën smeken om vergiffenis, en vandaag we zijn blij en hij genezen ook mijn zus borstkanker. Heeft u een probleem? zorgen niet meer, omdat godbaalam kan bieden duurzame spell oplossing voor eventuele problemen:
Als u wilt dat uw ex terug.
U wilt worden bevorderd in uw kantoor.
Als u wilt worden genezen van Herpes, kanker en andere ziekten.
Je rijk wilt worden.
U wilt dat uw man / vrouw van jou voor altijd.
Het herstellen van uw verloren voorwerpen terug.
als je wilt scheiden of stoppen met uw echtscheiding.
Zwangerschap spellen om zwanger te worden en een kind baren
als je wilt om de verontrustende rechtszaak te winnen
Neem contact op met Great godbaalam via e-mail: g o d b a a l a m t e m p l e @ g m a i l. c o m voor een duurzame oplossing voor al uw problemen
Ook interessant


ProductenDe nieuwe opzij Vorige edities