5/2017

Voedselgekte: de E-nummers hebben het gedaan

Leestijd: 12 minuten

Voedsel

Beeld Getty Images

 
In haar boek Ode aan de E-nummers legt microbioloog Rosanne Hertzberger op nuchtere wijze de paradox bloot waaraan de westerse voedselindustrie ten prooi is gevallen. In de zucht naar zuiver, eerlijk voedsel kregen E-nummers onterecht de zwartepiet toegespeeld. In zes boude uitspraken legt ze uit waarom ze vindt dat haar generatie high tech voedsel zou moeten eisen.
 
Ons eten zou net zo smart moeten zijn als onze smartphones
‘Een goede maaltijd bevat slechts vijf ingrediënten. Hoe puurder de ingrediënten zijn, hoe beter het gerecht. Als mijn overgrootmoeder mijn eten niet zou herkennen, is het niet gezond.’ Klinkt bekend? Vast, want de filosofie van de Amerikaanse eetschrijver Michael Pollan heeft zich diep genesteld in onze huidige eetcultuur. De reclame van Albert Heijn, waarin bakker Patrick demonstreert hoe hij eigenhandig een ‘Liefde en Passie’-brood bakt, is daar een prachtig voorbeeld van. ‘In deze broden zit meel, water, gist en zout. Dit is brood bakken zoals het heel vroeger al ging.’ De olijke voice-over ramt de boodschap er nog wat dieper in: ‘We werken er elke dag aan om onze producten steeds een beetje beter te maken. Zo bevat ons verse brood alleen het broodnodige.’ Vers, ouderwets, natuurlijk, handgemaakt: dat is beter. 
 

Verder lezen?
Dit artikel is alleen beschikbaar voor abonnees. Log in of neem een abonnement op Opzij.

Je kunt Opzij ook lezen in Blendle
09-04-2017
Margot Smolenaars
Freelance journalist en eindredacteur
Meer over Margot Smolenaars >

Reacties





Ook interessant


Producten



De nieuwe opzij Vorige edities