Vrouw over man: Linda de Mol11/08

Vrouw over man: Linda de Mol

Ze is de koningin van de Nederlandse televisie en haar eigen tijdschrift is uitgegroeid tot een imperium. Welke mannen beïnvloedden Linda de Mol (52)? Beeld: Marc de Groot De liefde Jeroen Rietbergen ‘De scheiding van mijn ex-man en de vader van mijn kinderen vond ik verschrikkelijk. Juist in die verdrietige periode kwam ik Jeroen tegen. Hij was er gewoon ineens. Hij is een vrolijk en positief ingesteld mens. Na mijn hart veroverde hij ogenblikkelijk die van mijn kinderen. Die merkten dat het thuis een stuk gezelliger is met Jeroen erbij. We zijn alweer acht jaar samen, en van een gebroken gezin weer een hecht gezin geworden. 

Marjanne Teunissen
Journalist

De man en zijn me-time11/08

De man en zijn me-time

Me-time een vrouwending? Dat klopt, vrouwen zijn er heel goed in, met hun yoga en avondjes wellness. Maar ook mannen hebben soms behoefte aan momenten voor zichzelf. Maar wat te doen? Vier me-timetips.  Beeld: Caspar Diederik We doen boodschappen. Drogen tranen. Verschonen luiers. We proberen een Ottolenghi-salade in elkaar te flansen. Laten geen scheten meer in bed. Werken parttime. We prikken blaren door, bepleisteren schaafknieën. We luisteren. Nee, echt. Proberen het probleem te begrijpen en niet direct met een oplossing te komen. We zijn empathisch, hoeven niet zo nodig beter te zijn dan anderen, bovenop de apenrots te komen. We scheren ons borsthaar. We proberen ons door de boeken van Elizabeth Gilbert heen te worstelen. Lezen de LINDA. stiekem op de plee. We gaan mee shoppen. Onthouden de verjaardag van je moeder. Komen zelden dronken thuis, en als we dat wel doen, dan staan we alsnog als eerste op om een verse jus te persen, roerei te maken, en sorry te zeggen (uiteraard nadat we eerst onze tanden hebben gepoetst, want een kegel is echt ieuw). En natuurlijk ruimen we meteen de vaatwasser uit. O, en moeten er al nieuwe boodschappen komen? Ja, zo is het echt. 

Hans Pieter van Stein Callenfels
Freelance journalist

Column Micha Wertheim: ‘Ik ben nooit het podium op gegaan om mijn sekse te verdedigen’11/08

Column Micha Wertheim: ‘Ik ben nooit het podium op gegaan om mijn sekse te verdedigen’

Een reden waarom ik maar weinig interviews geef, is dat de vragen altijd dezelfde zijn. Waar gaat je voorstelling over, wie zijn je voorbeelden en ben je in het echt ook zo? De vraag waar ik elke keer het meeste tegenop zie is: Hoe komt het toch dat er zo weinig grappige mannen zijn? En dat is nog de minst kwaadaardige vorm. Vaak is het: Waarom zijn mannen minder grappig dan vrouwen, denk je? Wat impliceert dat ik minder grappig ben. 


Halil Karaaslan: 'Opinie zonder oordeel'11/08

Halil Karaaslan: 'Opinie zonder oordeel'

Halil Karaaslan (27) is mbo-docent in Schiedam. Zijn stelling: jouw norm als docent mag nooit de norm zijn, je mag de opinie van leerlingen niet inkleuren. Door open te staan voor verschillen, houdt hij andersdenkende jongeren binnenboord. Beeld: Ruben Snitslaan / Zouka Media ‘Ik probeer onbevooroordeeld te zijn, want ik wil voor al mijn leerlingen openstaan. Rotterdam is een multiculturele stad. En waar je ook lesgeeft, je loopt in het onderwijs tegen culturele verschillen aan. Ik denk niet dat ik sommige gevoeligheden beter aanvoel omdat ik zelf van Turkse komaf ben; ik denk eerder dat dit komt doordat ik verschillen zie als kracht en ervoor opensta. 

Alies Pegtel
Historicus en journalist

Single papa’s: Ja, er bestaan ook vaders die hun kinderen alleen opvoeden11/08

Single papa’s: Ja, er bestaan ook vaders die hun kinderen alleen opvoeden

Het komt nog niet zo heel veel voor, maar ze zijn er wel: vaders die alleen hun kinderen opvoeden. Hoe is dat? ‘Je deelt dingen met je kind die je normaal met een partner zou delen.’ Beeld: Adriaan van der Ploeg Onbegrijpelijk! Martin de Rijk snapt niet dat er zó weinig geschreven is over alleenstaande vaders als hij. Hij kan zich zegge en schrijven één artikel herinneren – van minstens twintig jaar geleden. Hoogleraar Vaderschap Renske Keizer schudt ze ook niet uit haar mouw.  Belanghebbend onderzoek is er volgens haar nauwelijks naar gedaan. Zijn vaders in vergelijking met moeders sowieso al het ondergeschoven kindje in media en wetenschap, dan zijn single vaders de bastaarden waar nooit over gesproken wordt. 

Anne Elzinga
Journalist

‘Het beheersen van mijn temperament is niet mijn sterkste kant’11/08

‘Het beheersen van mijn temperament is niet mijn sterkste kant’

Het onderscheid tussen hoge en lage cultuur is kunstmatig, vindt Cornald Maas (54). Daarom doet de presentator alles, van carnaval en Eurovisie Songfestival tot podiumkunstprogramma Volle zalen. ‘Als mensen tegen me zeggen “Cornald, denk aan je merk!”, word ik opstandig.’ Beeld: Frank Ruiter Als je Cornald Maas ergens mee kunt irriteren, is het met hokjesdenken. Het ene moment doet hij, naast Jan Smit, verslag van het Eurovisie Songfestival, het volgende is hij juryvoorzitter van de Musical Awards of presenteert hij Volle Zalen, een wekelijkse kunst- en cultuurprogramma van AVROTROS. Hij schrijft net zo makkelijk voor LINDA. als voor de Volkskrant. Tijdens zijn studie Nederlands in Leiden sloot hij zich aan bij Minerva, het corps met zo ongeveer het ballerigste imago van het land; tegelijkertijd is hij links georiënteerd.

Maartje den Breejen
Journalist

De maand van Jens van Tricht11/08

De maand van Jens van Tricht

Emancipator is een organisatie die zich inzet voor mannen en emancipatie. Oprichter Jens van Tricht (47) lanceerde eind juni de campagne Vader zoekt Verlof. Met langer vaderschapsverlof kunnen vaders zich tot een gelijkwaardige ouder ontwikkelen. Met maar twee dagen betaald vaderschapsverlof bungelen Nederlandse vaders onderaan in de Europese ranglijst. Hoog tijd voor deze campagne?   ‘Zeker, want jonge en toekomstige vaders accepteren niet langer dat ze maar twee dagen bij hun partner en pasgeboren baby kunnen blijven en dan weer aan het werk moeten. Dit beperkte vaderschapsverlof geeft vaders een valse start. Langer verlof zorgt op den duur voor een betere band tussen ouder en kind. We willen nu vooral het debat aanwakkeren en de samenleving wijzen op dit probleem.’

Mayella Deelstra
Redacteur

De reacties van gephotoshopte mannen26/07

De reacties van gephotoshopte mannen

Hoe reageren mannen als ze worden gefotografeerd en gephotoshopt als bekende vrouwen? Je ziet het in het tweede deel van het photoshop-experiment van BuzzFeed.

Mayella Deelstra
Redacteur

'Vaders moeten zich altijd bewijzen'17/06

'Vaders moeten zich altijd bewijzen'

Nederlandse vaders bungelen in Europa onderaan als het gaat om de tijd die zij doorbrengen met hun kinderen. Emeritus hoogleraar pedagogiek Louis Tavecchio heeft zich decennialang ingespannen om te laten zien hoe groot het belang van mannen is in de opvoeding. Nu heeft hij het stokje overgedragen aan bijzonder hoogleraar vaderschap Renske Keizer. Beeld: No Candy Woensdagochtend, half elf. Bakfietsmoeders en hun peuters stromen de statige brasserie Plantage in Amsterdam binnen om zich te laven aan warme dranken voor ze de kou van een verregend Artis in gaan. In de glazen serre treffen vaderschapsonderzoekers Louis Tavecchio en Renske Keizer elkaar bij een kop koffie. Ogenschijnlijk vormen ze een contrasterend duo. Zij – tenger, zwarte krullen, zwart jurkje – wacht rustig haar beurt af en spreekt zachtjes en bedeesd, met een distantie die veel wetenschappers eigen is. Hij – witte haren, een fluwelen colbert en kaki broek – breekt geregeld in, laat zich fel uit, met gevoel voor pathos, en steekt zijn betrokkenheid niet onder stoelen of banken.


Zo reageren mannen als ze worden gephotoshopt26/05

Zo reageren mannen als ze worden gephotoshopt

Wat doet het met mannen als zij worden gephotoshopt? Je ziet het in deze video.

Anoek Hofkens
Redacteur


Meest gelezen
Aanmelden Nieuwsbrief
Elke week de nieuwste OPZIJ-artikelen in je mailbox? Meld je hier aan voor de gratis nieuwsbrief.