4/2015

De eerste foute man - Miranda July

De Californische Cheryl Glickman is de vrouw die je niet wilt zijn als je 40-plus bent. 

Haar leven wordt beheerst door haar dwangneuroses en iets wat ze ‘globus’ noemt, een stressvolle aandoening waardoor ze regelmatig niet kan slikken en waarvoor ze bij een duurbetaalde chromotherapeut de essentie van de kleur ‘rood’ voorgeschreven krijgt.

Cheryl Glickman, de hoofdpersoon in De eerste foute man, koestert hevige fantasieën over Philip, een bestuurslid van de zelfverdediging-voor-vrouwen- stichting, waar ze werkt en die twintig jaar ouder is dan zij. Ze gaat ervanuit dat ze de liefde ooit daadwerkelijk zullen consumeren; ze wacht er immers al jaren op en kan dat nog jaren volhouden, terwijl ze zich troost met de gedachte dat ze in vorige levens al de lakens hebben gedeeld. Op dezelfde manier gelooft ze dat ze ooit herenigd wordt met een babyjongetje dat ze Kubelko Bondy heeft genoemd, wiens geest ze gedurende haar leven in verschillende kinderen zag, maar dat waren helaas altijd kinderen van anderen. Met dit alles heeft Cheryl zich op haar manier verzoend.

Tot haar werkgevers haar vragen hun 21-jarige dochter Clee een tijdje in huis te nemen. Clee maakt van de bank in de woonkamer haar fort, kijkt louter slechte televisie, wast zich amper en blijkt bovendien gewelddadig. Als Philip ook nog aan Cheryl bekent hevige gevoelens te hebben voor een ander, lijkt haar wankele leven volledig te onttakelen.

Wie enigszins bekend is met het werk van de gelauwerde Amerikaanse filmmaker en kunstenaar Miranda July (41), weet dat haar stem allesbehalve doorsnee is. Vaak wordt ze nogal oneerbiedig ‘raar’ genoemd, maar het Engelse ‘quirky’ dekt de lading beter: July’s wereld is op zijn zachtst gezegd atypisch, maar ook grappig, keihard, aandoenlijk en meeslepend.
Cheryl zelf verbergt zich graag achter haar ogenschijnlijke naïveteit, maar onder invloed van Clee zal haar kracht zich op bijzondere manier doen blijken. En dan blijkt July met dit sterke debuut stiekem een traditionele liefdesroman te hebben geschreven.

Meer lezen? Je bestel 'De eerste foute man' hier in onze shop


Bron foto
 
05-04-2015


Ook interessant


ProductenDe nieuwe opzij Vorige edities