5/2015

De levenden herstellen - Maylis de Kerangal

Vroeg in de ochtend zijn drie jongens aan het surfen. Eenmaal op de terugweg raakt hun busje van de weg. Vlak daarna wordt de 19-jarige Simon, één van de inzittenden, in het ziekenhuis hersendood verklaard.  In de uren erna moeten zijn ouders beslissen wat er met zijn organen gaat gebeuren. Hoe accepteer je dat de dood van je kind het leven van een ander kan redden?

Maylis De Kerangal (47) schreef eerder acht boeken en won onder meer de Prix Médicis (2010). Het in Frankrijk juichend ontvangen De levenden herstellen is haar internationale doorbraak. Ze vertelt in rijke, suggestieve taal over rouw en verlies, maar ook over hoop en nieuwe mogelijkheden. De lezer beziet de gebeurtenis vanuit alle betrokkenen: de ouders, kapot van verdriet, het zusje, de vriendin, de artsen en verplegers en uiteindelijk de vrouw die Simons hart ontvangt. 

Het motto van dit boek, ‘My heart is full’, komt uit een Paul Newman-film waarin de heldin goudsbloemen bestraalt en ontdekt dat die stuk voor stuk anders reageren. Daardoor krijgt ze een idee van de oneindige verscheidenheid van al wat leeft. De reanimatiearts in De Kerangals boek mijmert dat die film ‘een pad baande tussen hallucinatie en wetenschap’. En dat doet De levenden herstellen ook. Medische, juridische, ethische en psychologische vraagstukken rondom orgaantransplantatie worden helder en overtuigend onderzocht terwijl de nabestaanden door het onbevattelijke van een plotselinge dood gaan.

Meer lezen? Je bestelt De levenden herstellen hier in onze shop


bron foto
11-05-2015


Ook interessant


ProductenDe nieuwe opzij Vorige edities