4/2015

Dertig dagen - Annelies Verbeke

Geluk is eigenlijk een nogal saaie aangelegenheid. Niet voor niets markeert ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’ doorgaans het einde van een sprookje. Geluk immers is een toestand, een eindpunt. Ja, over de weg erheen, liefst bezaaid met obstakels en beproevingen - daar willen we over lezen, honderden pagina’s lang als het moet.

Dertig dagen, de nieuwste roman van de Vlaamse Annelies Verbeke, dat dertig gelukkige dagen van hoofdpersoon Alphonse beschrijft, komt dan ook traag op gang. Pas wanneer de eerste donkere wolken zich samenpakken boven het kleiige en getraumatiseerde landschap van Westhoek, krijgt het boek een beklemmende urgentie en zeggingskracht, die de lezer aan het denken zet over grootse thema’s als goed en kwaad, verzet en heldendom. 

De van oorsprong Senegalese Alphonse is net met zijn vriendin Kat van de hoofdstad naar de West-Vlaamse plattelandsstreek Westhoek verhuisd, een gebied dat in de Eerste Wereldoorlog in de frontlinie lag. Ondanks die zwarte geschiedenis, die van de streek een toeristische trekpleister heeft gemaakt, en ondanks het tamelijk racistische klimaat, leeft Alphonse op. Nog nooit voelde hij zich zo op zijn plek. Hij heeft een goedlopend klusbedrijf. Hij houdt van zijn werk, omdat het hem de mogelijkheid geeft ‘schade om te keren’, en dat zijn niet alleen bouwkundige zaken. Volgens Kat beklemtoont zijn huidskleur dat hij buiten het leven van zijn klanten staat: ‘Zijn kleur is de soutane van de geestelijke, het beroepsgeheim van de psychiater.’ 

Dat is ook de reden dat zijn klanten bij Alphonse te biecht gaan en hem hun geheimen toevertrouwen. Alphonse groeit in die rol: hij brengt ruziënde buren weer bijeen, ontdoet een klant van haar spookbeeld, trekt met zijn rouwende buurman langs graven van Afrikaanse gesneuvelde soldaten, redt een moeder van zelfmoord en brengt een door de politie mishandelde Afghaanse vluchteling terug naar een illegaal kamp, gevestigd in een van de vele loopgraven waar vluchtelingen hun kans afwachten om het Kanaal over te steken naar Groot-Brittannië. (Verbeke werkte twee dagen als vrijwilliger in een dergelijk kamp en tekende er de verhalen van de vluchtelingen op). Tot Kat Alphonse naar het hoofd slingert dat hij Jezus niet is en dat ze weg wil van de plek ‘waar het enige wat levend wordt gehouden, de dood is’. 

Ze maken plannen om terug te gaan naar Brussel, een kind te adopteren en gelukkig te worden. Maar dan loopt alles anders. Met Dertig dagen schreef Verbeke - bekend van de bestseller Slaap! - wederom een roman over het buitenstaandersbestaan. Nu niet alleen over de bedreigende kant ervan, maar ook over de voordelen van die positie. Die ondervond Verbeke zelf toen ze in 2013 enkele maanden in de grensstreek verbleef en er wekelijks over blogde. Want wie van buiten komt, wordt als vanzelf het luisterend oor voor alle niet vertelde verhalen.

Meer lezen? Je bestelt 'Dertig dagen' hier in onze shop


bron foto

 
08-04-2015
Daphne van Paassen
Adjunct hoofdredacteur
Meer over Daphne van Paassen >

De nieuwe opzij Vorige edities