5/2016

Haar goede hand - Marion Bloem


Gezien het eerdere werk van Marion Bloem is Haar goede hand moeilijk als verzonnen te zien. Toch presenteert ze dit verhaal als fictie. Pas als het boek uit is, snapt de lezer waarom.

‘Over mijn moeder heb ik veel geschreven. Of eigenlijk dat ook weer niet. Ik heb telkens iets van haar geleend en het gehavend teruggegeven.’ Zo begint Marion Bloem Haar goede hand, haar nieuwe boek. Dat is een roman, benadrukken de ondertitel en het motto. Philip Roth zegt
daarin dat de lezer maar moet bepalen of een verhaal fictief of autobiografisch is. Bloems eerdere werk gaf al zo veel bloot over haar Indisch Nederlandse achtergrond, dat dit verhaal lastig als verzonnen te zien is.

Hoofdpersoon Sonia vertelt over het leven van haar moeder. Deze Melanie, geboren in 1929 in Jakarta, wordt ouder. Haar eens zo scherpe geheugen brokkelt af en haar dochter zorgt nu voor haar. Als kind raakte Melanie verlamd door polio. Vervolgens kwam ze als 13-jarige ‘volwassene’ in een Jappenkamp terecht, waar ze geslagen werd omdat ze weigerde te buigen. In het boek spiegelt dochter Sonia die jeugdherinneringen aan haar eigen kindertijd in Nederland. Zij groeide op met een beschadigde moeder die met een pollepel haar kinderen in het gareel hield.

Tussen twee culturen opgroeien is niet gemakkelijk, lazen we al in Bloems veel geprezen debuutroman uit 1983, Geen gewoon Indisch meisje, waarin de hoofdpersoon niet heel toevallig Sonja heet. Ook in dit boek is Bloems taal beeldend. Ze geeft een helder portret van een complexe moeder en een dochter die wil begrijpen. Ze refereert aan haar eigen zoon, die als kind een hartziekte had: ‘Boy moest eerst beter worden, zelf vader worden, voordat ik bereid was mijn moeder te zien als een vrouw die ooit ook kind was, een gekwetst kind dat de grote wrede wereld niet begreep.’

Gaandeweg verandert je afschuw in medelijden en dan in begrip. En dan begrijp je Bloems keuze voor de presentatie van dit verhaal als roman. Haat en liefde liggen hier heel dicht bij elkaar. Ze wil deze moeder beschermen.

Meer lezen? Je bestelt Haar goede hand hier in onze shop


Bron foto
 
18-04-2016


Ook interessant


ProductenDe nieuwe opzij Vorige edities