3/2016

Kwellende liefde - Elena Ferrante


‘Voor mijn moeder’, luidt de persoonlijke opdracht voorin. Maar een prettig eerbetoon aan een moederfiguur is Kwellende liefde niet.

Toen haar debuutroman L’amore molesto (Kwellende liefde) in 1991 werd gepubliceerd, schreef Elena Ferrante haar uitgever dat ze haar identiteit niet wilde prijsgeven. ‘Ik zal de goedkoopste auteur van de uitgeverij zijn. Ik zal je zelfs mijn aanwezigheid besparen.’ Inmiddels zijn haar boeken wereldwijd beroemd en nog steeds weet niemand wie schuil gaat achter die rauwe, zinnelijke stijl en verontrustende verhalen. Het debuut is nu in het Nederlands vertaald.

‘Voor mijn moeder’, luidt de persoonlijke opdracht voorin. Maar een prettig eerbetoon aan een moederfiguur kun je Kwellende liefde onmogelijk noemen. De protagonist is Delia, een ongetrouwde striptekenaar van in de veertig. Ze is jarig en verwacht bezoek van haar moeder. Die komt vanuit Napels nooit aan in Rome. Ze is verdronken in de omgeving waar Delia en haar zussen vroeger vakanties vierden. Delia gaat naar het lichaam kijken, dat ze beschrijft als ‘dat bleke voorwerp’. Haar moeder is gevonden met alleen een dure beha aan, ‘iets heel anders dan die afgedragen dingen die ze gewoonlijk droeg’.

Ze probeert te achterhalen wat er is gebeurd. Heeft haar moeder zelfmoord gepleegd, is ze vermoord, was het een ongeluk? Delia raakt steeds meer verstrikt in haar eigen herinneringen. Het geweld van haar vader, het overspel van haar moeder, de ontdekking van haar eigen seksualiteit. Is alles wel zo gegaan als ze zich herinnert, of heeft ze van kinds af aan een eigen versie van haar moeder gemaakt?

Voortdurend zoekt Delia haar moeder in zichzelf en zichzelf in haar moeder. Ze gaat zelfs naar bed met de zoon van haar moeders minnaar. Haat jegens en bewondering voor haar moeder strijden om voorrang. ‘Terwijl ik mijn gezicht stevig schoonboende, vooral rond mijn ogen, realiseerde ik me echter met onverwachte ontroering dat Amalia onder mijn huid zat, als een warme vloeistof die me god weet wanneer was geïnjecteerd.’ Kwellende liefde is met 174 pagina’s een vrij dun boek, maar het dreunt nog uren na.

Meer lezen? Je bestelt Kwellende liefde hier in onze shop
 


Ook interessant


ProductenDe nieuwe opzij Vorige edities