5/2015

Maar je krijgt er zoveel voor terug - Jennifer Senior

Wijs, levendig, zonder oordeel en nuchter: dit opvoedboek is een verademing.

Hoe-word-ik-een-betere-ouder-boeken zijn vaak nogal humorloos en maken opvoeden er meestal niet bepaald leuker op – het verwordt eerder tot een van de vele taken op je toch al overvolle to do-lijstje. En taken zijn, nou ja, taken.

De Amerikaanse journalist Jennifer Senior werkt voor New York Magazine. Ze staat bekend om haar onderzoeksverhalen en goed doorwrochte profielen van Bekende Mensen. Bijna vijf jaar geleden schreef ze een verhaal over moderne ouders. Waarom ze zich gedragen zoals ze doen en waarom ze minder gelukkig zijn dan leeftijdgenoten zonder kinderen. Sinds dat verhaal heeft ze families verspreid over heel Amerika gevolgd. Dat verhaal vormde het startpunt voor haar boek Maar je krijgt er zoveel voor terug – De paradox van het moderne ouderschap – een brave vertaling van het directere en aansprekender All Joy and No Fun: Why Parents Hate Parenting. 

Wat zo ontzettend fijn is aan Seniors boek, is dat het eens niet het vizier op de kinderen richt om zo de ouder te onderwijzen. Nee, ze richt zich op de ouder en vertelt aan de hand van allerlei antropologisch en sociaal onderzoek (zelden een auteur meegemaakt die zo goed ingevoerd is in haar onderwerp) wat het hebben van kinderen met een ouder doet. De gevolgen van die eerste ‘tropenjaren’ zijn welbekend: chronische vermoeidheid, een beperkt sociaal leven, een groeiend schuldgevoel wanneer je naar je werk gaat, het huishouden dat irritant monotoon is. En dan hebben we het nog niet over de spanning die het op je relatie zet.

Maar Senior kijkt verder dan die tropenjarenhorizon. Ze loodst ons tot aan het einde van de puberteit. En ze opent onze ogen: vrouwen voelen zich gewoon sneller schuldig, terwijl zelfs de werkende moeder veel meer tijd stopt in haar kind dan de huisvrouw van vijftig jaar geleden. Senior probeert te verklaren waarom de ouder van nu perfectionistischer en veeleisender dan ooit is. Haar conclusie: de hedendaagse ouder is eigenlijk ‘normloos’. Dat komt doordat er de afgelopen vijftig jaar essentiële zaken zijn veranderd bij ouders. Dankzij anticonceptie bepalen we zelf hoeveel kinderen (minder) we op welk tijdstip in ons leven (later) ‘nemen’. En omdat de economische en morele motivatie bovendien anders is, hebben we opgeblazen verwachtingen van het kind dat we wél krijgen. De druk om ons kind gelukkig te maken is constant – alsof we daar invloed op uit kunnen oefenen. ‘Normloosheid is iets heel riskants,’ zegt Senior. ‘Het is bijna een garantie op een zekere mate van persoonlijk en cultureel leed.’ 

Wat Senior eigenlijk doet, is je haarfijn uitleggen waarom je denkt geen vat meer te hebben op je leven, na de komst van de kinderen. Ze is nuchter, gebruikt allerlei voorbeelden uit het dagelijks leven van haarzelf en dat van anderen, vertelt levendig en wijs en zegt nergens wat je niet of juist wel moet doen. En daarmee is Maar je krijgt er zoveel voor terug best een verademing.

Meer lezen? Je bestelt Maar je krijgt er zoveel voor terug - De paradox van het moderne ouderschap hier in onze shop


Bron foto 


 
09-05-2015


Ook interessant


ProductenDe nieuwe opzij Vorige edities