4/2016

Mien. Een vergeten geschiedenis - Mariska Tjoelker


Een geslaagde vrouw leeft voor haar echtgenoot en haar kinderen, zo eenvoudig is het in de jaren ’30. Maar Mien van Bree (1915-1983) heeft een hele andere droom: het wereldkampioenschap wielrennen winnen.

En dat terwijl de kranten schande spreken van sportende vrouwen. ‘Want waarom zou de vrouw zich verlelijken, is het niet haar plicht te waken voor haar eigen charme, is het niet haar roeping mooi en verleidelijk te zijn?’ lezen we in Mien. Een vergeten geschiedenis. Mien is anders dan andere vrouwen en jaagt haar droom koste wat het kost na.

Er zijn maar twee plekken waar Mien gelukkig is: op haar fiets, al ze de wind langs haar verhitte wangen en de kracht in haar benen voelt, en in de armen van haar grote, verboden liefde Maria. Wereldkampioen wordt ze. Officieus, want officieel fietsen vrouwen nog niet.

Mien afdoen als een boek over de wielersport voor vrouwen zou de biografische roman tekort doen. Het meeslepende verhaal – Mien leidt na haar fietscarrière een eenzaam bestaan en grijpt naar de drank – leert je meer over de tijd waarin Mien leeft dan over haar sportprestaties alleen.


bron foto

 
24-03-2016

De nieuwe opzij Vorige edities