4/2016

Pluche. Politieke memoires - Femke Halsema


Femke Halsema zat twaalf jaar in de politiek. In haar boek Pluche schrijft ze openhartig over het haantjesgedrag in Den Haag en de vertwijfeling over wat ze heeft bereikt.

Voor de (vrouwen-)geschiedenis is het een zegen dat Femke Halsema (1966) haar memoires heeft geschreven. Ze is een van de meest toonaangevende vrouwen van de laatste decennia en sinds haar vertrek uit Den Haag in 2011 is ze actief als opiniemaker, onder meer op Twitter. Dat Halsema in Pluche terugblikt op haar hectische Haagse jaren, waarin ze als fractievoorzitter van GroenLinks een tweeling kreeg, levert boeiende informatie op. Zo hield ze haar zwangerschap maandenlang geheim uit angst voor twijfel over haar inzet en leiderschap. Wat dit betreft is er sinds VVD-Kamerlid Haya van Someren haar zwangerschap in 1965 verborgen hield, niets veranderd.

Halsema is openhartig. Ze beschrijft hoe een macho als Felix Rottenberg haar van de PvdA in de armen dreef van Paul Rosenmöller. Ze tekent op dat de haantjes Wouter Bos en Maxime Verhagen elkaar beconcurreerden en hoe vertwijfeld Jan Peter Balkenende was.

Bovenal richt ze het vizier op zichzelf. Pluche leest als een lang zelfonderzoek naar Halsema’s beweegredenen om twaalf jaar te wijden aan GroenLinks en het Binnenhof. Ze typeert zichzelf als ‘buitenstaander’, iemand die per ongeluk in de politiek verzeilde, en altijd met ‘een zeker gevoel van schaamte’ haar partij toesprak. ‘Trouw ben je, vind ik, aan je opvattingen, aan je vrienden en familie maar niet aan een politieke organisatie.’ Ze hapte toe op Rosenmöllers verzoek omdat hij GroenLinks omvormde tot ‘een voorhoede van progressieve politiek’,maar de precieze redenen waarom ze zich inhoudelijk bij deze partij thuis voelde, blijven onduidelijk.

Tot halverwege het boek maakt ze politiek een verweesde indruk. Halsema’s idealen komen pas uit de verf als ze de koers van GroenLinks naar haar eigen liberale gedachtegoed heeft gesmeed. Niet voor niets schiet ze beter op met generatiegenoten Alexander Pechtold en Mark Rutte dan met haar actievoerende achterban. Vurig hoopte ze op een Paars Plus-coalitie. Toen die uitbleef, verliet ze Den Haag. En hoewel ze beweert dat ze nooit met tegenzin de Kamerdeur opende, kampt Halsema met een gevoel van vergeefsheid: ‘Ruim twaalf jaar in de politiek en wat heeft het opgeleverd?’

Meer lezen? Je bestelt Pluche hier in onze shop


bron foto
 
21-03-2016
Alies Pegtel
Historicus en journalist
Meer over Alies Pegtel >

De nieuwe opzij Vorige edities