2/2015

De beer - Claire Cameron

Auteur Claire Cameron is een natuurmens. Een groot deel van haar leven bracht ze buiten door, ook omdat ze wekenlange reizen in Oregon begeleidde, langs rivieren en bergen. Begin jaren negentig werkte ze als gids in Algonquin Park te Ontario, waar eerder twee trekkers omkwamen door een aanval van een beer. Er deden veel verhalen de ronde over hoe dit had kunnen gebeuren.

Deze verhalen lieten Cameron niet los en ze schreef haar verbeelding ervan op, waarbij ze twee kinderen aan de vertelling toevoegde. Het resultaat is De beer, een indringend overlevingsverhaal vanuit het perspectief van de 5-jarige Anna. Zij, haar peuterbroertje Alex en hun ouders kamperen in de wildernis van Algonquin Park als een beer hen ’s nachts aanvalt. De kinderen weten te ontkomen met hulp van hun ouders – die vervolgens sterven in de muil van de beer.  Anna is de oudste, dus moet ze dapper zijn voor twee. Uren, dagen verstrijken terwijl ze zichzelf en haar broertje in leven probeert te houden en het onoverkomelijke verlies van hun ouders probeert te begrijpen. De lezer beziet het trauma vanuit de magische wereld van het kind, maar snapt tegelijkertijd als volwassene meer van wat er gebeurt dan Anna zelf.

Cameron overtuigt met deze wondermooie vertelling en een plot dat nergens voorspelbaar wordt. Hoewel de term pageturner te vaak wordt gebruikt, is De beer het echt. Camerons taal is ongeforceerd en natuurlijk, en roert af en toe tot tranen toe. Een bijzondere prestatie, zeker gezien het de monologue intérieur betreft van een kleuter die een traumatische gebeurtenis doormaakt.

Meer lezen? Je bestelt 'De beer' hier in onze shop


Bron foto 
 
23-02-2015


Ook interessant


ProductenDe nieuwe opzij Vorige edities