2/2016

De helpende hand - Eva Vriend


Stootkussens van de wederopbouw, noemt Eva Vriend gezinsverzorgsters. Het beroep was een vloek en zegen ineen. Het bood vrouwen zelfstandigheid, maar wel in de rol van moeder de vrouw.

Joke, Geeske, Bep, Tineke: toen dat de moeder van historicus en journalist Eva Vriend (1973) ernstig ziek werd, ondersteunde een stroom van gezinsverzorgsters tien jaar lang hun gezin. Zij hielpen in de huishouding, maar moesten er vooral ook zijn voor de kinderen, met kopjes thee, koekjes en een luisterend oor. Vriend draagtde gezinsverzorgsters duidelijk een warm hart toe. Niet alleen omdat het zo bepalend was voor haar eigen jeugd, maar ook omdat vele andere gezinnen in Nederland er een beroep op moesten doen.

In De helpende hand onthult Vriend, wier debuut Het nieuwe land (2013) over het ontstaan van Flevoland lovend is ontvangen, de bewogen geschiedenis van de zorg. Na de oorlog
werden vrouwen de ruggengraat van de verzorgingsstaat. Zij moesten het dagelijks leven weer op de rails krijgen. Als een vrouw, door ziekte bijvoorbeeld, wegviel in het gezin, stond de man machteloos. Daarmee dreigde de hele maatschappij in verval te raken. Gezinsverzorgsters sprongen dan in.

‘De gezinsverzorging heeft gedurende haar bestaan een tegenstrijdige betekenis gehad voor de ontwikkeling van de positie van de vrouw,’ schrijft Vriend. Aan de ene kant gaf het vrouwen de kans om zich te ontwikkelen en zelfstandiger te worden. Tegelijkertijd hield het hen gevangen in de traditionele rol van moeder de vrouw. De afgelopen decennia veranderde de (thuis) zorg drastisch door bezuinigingen en wordt er anders gedacht over de rol van zorgverleners. In de huidige participatiemaatschappij verdwijnt het sociale aspect en is zelfredzaamheid het devies. 

De historische passages in dit boek wisselt Vriend af met verhalen over en van de verschillende gezinsverzorgsters die in haar jeugd voorbijkwamen, en de rol die zij speelden in het rouwende gezin. Vriend weet zo maatschappelijke geschiedenis inzichtelijk en levend te maken en brengt een ode aan een onvolprezen en een onderschat beroep.

Benieuwd naar het bijzondere verhaal van Eva Vriend? Je bestelt 'De helpende hand' hier in de shop van Opzij

25-01-2016


Ook interessant


ProductenDe nieuwe opzij Vorige edities