6/2016

De Wensdagen - Patricia F. Wessels

Alles kon, alles mocht. Het leven was één groot avontuur in de hippiejeugd van Patricia F. Wessels, die lekker mocht doen waar ze zin in had. Maar zo leuk was het niet altijd.

‘Mijn moeder werd pas enthousiast als ik buiten de lijntjes fantasietekeningen maakte. Lijntjes, hekjes, paadjes, daar waren wij niet van. Daarachter lag het avontuurlijke, onbetreden land.’
Avontuurlijk is Patricia’s jeugd zeker. Ze groeit op in de Jordaan van de jaren zeventig. Haar hippieouders scheiden als ze 6 jaar is. Haar kunstenaarsvader gaat in Indonesië wonen, dat leek hem altijd al een mooi land.

Patricia’s moeder, gebroken, houdt de stellige hoop dat ze uiteindelijk weer een heel gezin zullen vormen. Broertje Lukas en Patricia blijven bij hun moeder achter in een krakkemikkig huisje in de Boomstraat. Het is een gekke, wilde tijd, met macrobiotische maaltijden, vol verkleedkleren, sitarmuziek, honden, kippen en geiten in de tuin én vage hippievrienden. Het gezin valt nogal op in de volksbuurt. 

En bovendien voelt de kleine Patricia zich niet altijd even veilig, zeker als haar moeder zo verdrietig is dat ze dagenlang niet uit haar bed komt of haar kinderen uit het dakraam laat klimmen bij wijze van brandoefening. Af en toe dient vader zich kortstondig aan. Hij wordt dan als een held onthaald en neemt zijn kinderen mee op ‘wensdagen’, waarop ze alles doen waar de kinderen zin in hebben. Maar hij gaat ook rustig met zijn 6- en 8-jarige op een krankzinnige liftvakantie, zonder een cent op zak, naar Duitsland, waarbij de politie hen van de snelweg komt plukken.

Het autobiografische De wensdagen is het romandebuut van journalist Patricia F. Wessels. Het is, ondanks de nogal wrange gevolgen van zo’n vrije opvoeding, een lichtvoetig verhaal. Dat komt door de herkenbare beschrijvingen van de straten en cafés van het Amsterdam van de jaren zeventig, de idealistische hippies en het huishouden waarin de dagen waarop gas en licht werden afgesloten het leukst waren. ‘Dan wendde [mijn moeder] al haar creativiteit aan om te overleven. Bij iedere nieuwe uitweg die ze bedacht, werd ze levendiger en vrolijker.’ Toch vraag je je af waar de hulptroepen bleven; jeugdzorg, leraren, de instanties? Het waren andere tijden, zoveel wordt duidelijk.

Meer lezen?

Je bestelt De Wensdagen hier in onze shop

 

25-05-2016


Ook interessant


ProductenDe nieuwe opzij Vorige edities