2/2015

Het leven, maar dan beter - Anna Gavalda

Ik studeerde literatuur in Parijs toen tijdens de rentrée littéraire één naam rondzong: die van debutante Anna Gavalda. Haar verhalenbundel Je voudrais que quelqu’un m’attende quelque part (1999) was wat ze in de filmwereld een sleeper hit noemen; Gavalda was niemand, haar uitgever was nagenoeg niemand, het marketingbudget was nihil. Toch werd haar debuut een bestseller. Gavalda’s toon was oorspronkelijk: no-nonsense, teergevoelig en nietsontziend. Menselijk, kortom.

Inmiddels zijn we miljoenen verkochte romans (en verfilmingen daarvan: Ensemble c’est tout uit 2007 en Je l’aimais uit 2009) verder, en hebben met name de Fransen de levensechte personages van Gavalda in hun hart gesloten.

In Het leven, maar dan beter vertelt Gavalda in twee afzonderlijke verhalen hoe de 24-jarige Mathilde en de 27-jarige Yann levens leiden waar ze geen grip op lijken te hebben. Waar de klad al een tijdje in zit. Mathilde is een gesjeesde student kunstgeschiedenis, die voor het internetbedrijfje van haar zwager werkt en pocht over haar seksuele escapades. Ze zegt dat ze gelukkig is, maar moet drinken om dat te kunnen zeggen. Yann woont samen met de intellectuele Mélanie en is commercieel medewerker bij een toko die hem eigenlijk niet interesseert. Hij beweert niet dat hij gelukkig is, maar is te beleefd om te zeggen dat hij ongelukkig is.

Tot dat ene moment, die ene toevallige ontmoeting, die een blik biedt op een nieuwe toekomst – voor wie die wil zien. En dat willen Mathilde en Yann. Mathilde’s tas - haar hele leven erin - wordt in een café gestolen en vervolgens terugbezorgd door een vreemde dikzak met een koffer vol messen. Yann helpt de bovenbuurman een kastje naar zijn appartement te tillen, blijft bij hem en zijn gezin eten, en zal nooit meer dezelfde zijn.

Soms lijkt Gavalda op puur sentiment af te stevenen, om vervolgens de teugels weer aan te trekken. Yann, die een cassettebandje inspreekt voor Mélanie: ‘Ik ga bij je weg omdat je neerkijkt op mensen die spelfouten maken.’ Nietsontziender en menselijker kun je het niet krijgen.

Meer lezen? Je bestelt 'Het leven, maar dan beter' hier in onze shop


Bron foto 
 
19-02-2015


Ook interessant


ProductenDe nieuwe opzij Vorige edities