1/2016

Kristina Sandberg - Leven tot elke prijs

Maj is een doodnormale Zweedse huisvrouw, met een doodnormaal leven en doodnormale gevoelens. Tenminste, aan de buitenkant.

Zoals dat altijd geldt: van binnen, binnen de kamers van haar huishouden, binnen de deuren van haar hart, gebeurt er van alles. Terwijl haar leven voortkabbelt, haar kinderen groeien en haar huwelijk standhoudt, dealt ze met haar eigen onzekerheden, een depressieve dochter, een alcoholistische echtgenoot die er een ander op nahoudt - en zo nog met wat ellende waarover ze bij voorkeur met niemand spreekt, stel je voor. In plaats daarvan stort ze zich op haar dagelijkse taken.

De Zweedse schrijfster Kristina Sandberg (1971)  heeft met het lijvige Leven tot elke prijs een overtuigende, integere roman afgeleverd, waarvoor ze de belangrijkste literaire prijs van Zweden won. 

Sandbergs Maj is een levensechte vrouw die een leven lang bezig is te voldoen aan ‘hoe het hoort’, die de perfecte echtgenote, moeder en huisvrouw probeert te zijn. Hoewel ze haar tot leven wekt door haar minutieus haar dagelijks leven te tonen – Maj ruimt op, kookt, ziet uit naar een verjaardag – wordt dit nergens saai; met haar levendige proza weet de schrijfster de aandacht vast te houden en legt ze niet alleen het leven van een doornormale vrouw bloot, maar ook de man/vrouwverhoudingen in de loop van de twintigste eeuw.

Als motto haalt Sandberg een fragment aan uit een schrijversdagboek van Virginia Woolf: ‘ … bezig blijven is essentieel. En inmiddels merk ik tot mijn genoegen dat het zeven uur is; en dat ik eten moet gaan koken. Schelvis en saucijzen. Ik geloof waarachtig dat je op schelvis en saucijzen vat kunt krijgen, domweg door ze op te schrijven.’

Leven tot elke prijs is het derde deel van een trilogie. Nu maar hopen dat de eerste twee delen van deze trilogie ook nog in het Nederlands vertaald worden.

Meer lezen? Je bestelt het boek 'Leven tot elke prijs' hier in onze shop. Voor maar € 29,99 ontvang je de nieuwe OPZIJ-Relaxbox met maar liefst tien heerlijke producten - waaronder de roman Leven tot elke prijs - waarmee je even totaal kunt ontspannen. Klik hier om te bestellen.

25-11-2015


Ook interessant


De nieuwe opzij Vorige edities