1/2016

Lauren Groff - Furie en Fortuin

Huwelijken, ook goede, bestaan vaak niet zozeer door de waarheid die men met elkaar deelt maar door de leugens die men elkaar vertelt. Zo ook het huwelijk van Lotto en Mathilde, een verbintenis vol passie, seks en halve waarheden. Furie en fortuin is een waar Shakespeariaans drama.
 

Lotto en Mathilde ontmoeten elkaar op een feestje, vlak voor hun eindexamen aan de Vassar Universiteit in New York. Hij: een rijke erfgenaam van het familiebedrijf Hamling Springs uit Florida. Een knappe, charismatische verschijning van bijna 2 meter, met hoge jukbeenderen en roodgouden haar. Zij: lang, rank en blond. Eerder apart dan mooi. Maar ook: een mysterie. Niemand weet iets van haar. Vier jaar lang heeft ze zichzelf feestjes en vrienden ontzegd, want ‘te riskant’. Twee weken na hun eerste ontmoeting trouwen ze in het geheim. Wanneer Lotto haar ten huwelijk vraagt, schrikt Mathilde, en zegt: ‘Nee!’ Maar Lotto zal zijn leven lang volhouden dat ze zei: ‘Ja, zeker!’ Ze verbetert hem nooit, want waarom zou ze hem die illusie niet laten?

Furie en fortuin van de Amerikaanse Lauren Groff (1978) is een spektakelstuk over een huwelijk vol passie en seks, maar ook vol leugens en verzwegen waarheden. Het is een roman als een Griekse tragedie of Shakespeare-drama. Het staat barstensvol verwijzingen hiernaar, neem alleen al de schikgodinnen in de titel en de eigenlijke naam van Lotto: Lancelot.

In deel één, Fortuin, geschreven vanuit het perspectief van Lotto, lezen we hoe deze golden boy opgroeit, seks heeft met bijna iedereen die op zijn pad komt (inclusief enkele mannen), maar zijn losbandig leven vaarwel zegt als hij Mathilde tegenkomt. ‘Een van de zuiverste mensen die ik ooit heb ontmoet,’ zegt hij over haar. Lotto’s moeder Antoinette is het niet eens met zijn keuze en draait de geldkraan dicht. Dankzij Mathildes baantje in een galerie weten ze de eindjes aan elkaar te knopen. Lotto ontwikkelt zich van mislukt acteur tot succesvol toneelschrijver, met hulp van Mathilde. Ondertussen kukel je als lezer van het ene bacchanaal in het andere en word je bedolven onder kleine en grotere drama’s. Zo blijkt Lotto als kind op school een jongen te hebben aangetroffen die zich had verhangen, een componist voor wie Lotto een verliefdheid ontwikkelt loopt de zee in, enzovoort.

In het vanuit Mathildes oogpunt geschreven tweede deel Furie worden vraagtekens uit het eerste deel beantwoord. Ergens in het begin van het boek – als er nog geen vuiltje aan de lucht lijkt – schrijft Groff: ‘De wereld openbaarde zich zoals ze was. Van onderaf bedreigd door duisternis.’ Wel, hier openen zich de zinkgaten waarvoor Lotto zijn hele leven bevreesd is.

Zonder al te veel prijs te geven: Mathilde heet eigenlijk anders, ze komt niet zomaar aan haar baantje in de galerie, en er is een ontluisterende reden waarom ze zich vier jaar lang feestjes en vrienden ontzegde. Op het moment dat ze tegen Lotto’s beste vriend  Chollie zegt dat ze hem ‘nooit van haar leven’ al haar geheimen zal vertellen, weet Chollie al meer dan zij denkt. Wanneer Lotto op zijn 46ste plotseling bezwijkt aan een hersenbloeding, besluit ‘de furie’ Mathilde deze Chollie met behulp van een privédetective kapot te maken. Maar, zoals het een echt Shakespeariaans drama betaamt, komt zij daarop terug als ze ontdekt wie de knappe jongeman met hoge jukbeenderen is, die na de dood van Lotto opeens bij haar op de stoep staat, met haar naar bed gaat en het originele manuscript van De bronnen, Lotto’s eerste toneelstuk, uit haar huis ontvreemdt.

Huwelijken, ook goede, worden dikwijls niet zozeer geschraagd door de waarheid die men met elkaar deelt, maar door de leugens die men elkaar vertelt. Met dit bitterzoete uitgangspunt schreef Groff een rijk maar toegankelijk boek. Een spetterend verhaal over een liefde net zo onstuimig als de golven op het omslag. 

Meer lezen? Je bestelt 'Furie en Fortuin' hier in onze shop 
 

De nieuwe opzij Vorige edities