2/2015

Meneer Mac en ik - Esther Freud

Esther Freud, auteur van onder meer Hideous Kinky, kocht vijftien jaar geleden een huis in Walberswick, een vissersdorp aan de Engelse oostkust. De geschiedenis van het huis bleek vanaf 1787 te zijn opgetekend: het was een herberg geweest, en in 1914 had de beroemde architect Charles Rennie Mackintosh er gelogeerd, alvorens hij zich met zijn vrouw Margaret in het dorp vestigde. 


Er was nog iets met het huis. Freud voelde de aanwezigheid van een 13-jarige jongen met een kreupel been. In Meneer Mac en ik laat Freud deze jongen, die ze Thomas doopt, een vriendschap sluiten met Mackintosh. Feit en fictie lopen door elkaar. Ook in werkelijkheid verhuisde de architect van Glasgow naar de kustplaats om geld te besparen. Hoewel hij de prachtige Glasgow School of Art had ontworpen, was zijn roem tanende. De dorpsgemeenschap raakt er steeds meer van overtuigd dat de architect een spion is voor de Duitsers, omdat hij op vreemde tijden langs de kust loopt met een vergrootglas – ze weten niet dat hij heel onschuldig bloemen bestudeert voor zijn schilderijen. De dorpelingen laten hem zelfs oppakken. Allemaal echt gebeurd. De rest is fictie.

De dromerige Thomas moet geld verdienen met touwen maken bij een oude ambachtsman, die hem prachtige verhalen vertelt. Elk vrij moment brengt hij door bij de architect en zijn vrouw - ook kunstenaar. Alleen al door hen te aanschouwen terwijl ze schilderen, gaan er werelden voor Thomas open. Als dochter van schilder Lucian Freud kan Esther Freud dit schouwspel als geen ander beschrijven. Meneer Mac en ik is een pastorale ode aan kunst, ambachtelijkheid en vrije geesten en een aanklacht tegen winstbejag en kleinburgerlijkheid,
zonder met de wijsvinger te zwaaien. 

Freuds proza is lyrisch, maar nergens bombastisch. Gruwelijke feiten komen even terloops als veelzeggend voorbij. ‘En hij beukt me hard op mijn schouder, gewoon omdat het kan,’ zegt Thomas over zijn alcoholistische vader. Meteen weet je hoe de jongen aan dat kreupele been komt.

Meer lezen? Je bestelt 'Meneer Mac en ik' van Esther Freud hier in onze shop


Bron foto


Ook interessant


ProductenDe nieuwe opzij Vorige edities