2/2015

Schemering boven Shanghai - Yue Tao

Na tien jaar in Amsterdam te hebben gewoond, keert de in Shanghai geboren Yang Lan terug naar haar geboorteland om een nieuwe start te maken. Haar baan bij een Nederlandse bank was eentonig, haar leven leek stil te staan en het lukte haar maar niet zich hier echt te settelen. In het bruisende Shanghai wordt ze teruggeworpen in het verleden en ontdekt ze dat het haar onvermogen om te aarden misschien wel met iets heel anders te maken heeft dan met het aangeharkte, individualistische gastland.

Want wie is ze eigenlijk? Zijn haar ouders haarbiologische ouders of alleen familieleden, en wat heeft haar leven te maken met dat van haar voorouders die krekelverzorger waren aan het keizerlijk paleis? Haar familieleden en vrienden gaan op in booming Shanghai met zijn nieuwe rijken, dure auto’s en stampend nachtleven waar tegelijkertijd de cultuur van het krekelvechten nog springlevend is. Zij zitten helemaal niet te wachten op al haar ingewikkelde vragen en het gegraaf in het communistische verleden.

Maar voor de lezer ontvouwen zich op een natuurlijke en onnadrukkelijke manier de krankzinnig snelle veranderingen in het moderne China. Lans leven blijkt verknoopt met dat van de Rode Gardisten, de Maoïstische jongeren die als sprinkhanen door de steden trokken om de rijke Chinese ‘bourgeois’ cultuur te vernielen; met de schimmige, verboden krekelgevechten waar in het geheim op gegokt werd - en wordt - maar die vroeger deel uitmaakten van de verfijnde Chinese hofcultuur; en met het moderne,
zakelijke China.

Haar zoektocht eindigt in een sinistere ontknoping die de lezer in shock achterlaat. De in Nederland wonende intercultureel consultant Yue Tao debuteerde twee jaar geleden in China met Schemering boven Shanghai, dat nu volkomen terecht vertaald is in het Nederlands.

Meer lezen? Bestel dan hier 'Een schemering boven Shanghai' in onze shop


bron foto
06-02-2015
Daphne van Paassen
Adjunct hoofdredacteur
Meer over Daphne van Paassen >


Ook interessant


ProductenDe nieuwe opzij Vorige edities