1/2015

Smeergeld - Nausicaa Marbe

Job van Emmerik heeft alles al: een prachtige baan als stadsarchitect, een intelligente vrouw, twee puberende pubers, een hond en een onderkomen aan de welgestelde en welgelegen Haarlemmerhout.

Het is het begin van de eenentwintigste eeuw, een tijd van geld verdienen en graaien. Ook Job laat zich verleiden tot een bijverdienste. Het betreft een lucratief adviseurschap voor een Nederlands vastgoedbedrijf in Boekarest. Snel geld, ongebreidelde macht. En seks, geheime seks. Acht jaar later dient de crisis zich ook bij Job aan. Hij verliest zijn werk als hij op het stadhuis frauduleuze praktijken aan de kaak wil stellen. Hij komt vervolgens nergens meer aan de bak, wordt al gauw sociaal genegeerd en moet vechten voor een waardig plaatsje in het gezin.

Weer een jaar later klopt een jonge, bloedmooie, zeer bemiddelde vrouw op de deur van het gezin Emmerik. Job kent haar nog, nou en of: Gretta, vastgoed, Boekarest, geheime seks. De vrouw noemt zich Judith en weet met al haar charme Jobs vrouw en kinderen voor zich te winnen. De berooide Job zit in de wurggreep van de geslepen afperser. Hij is zijn veiligheid in eigen huis kwijt en dreigt ook zijn gezin te verliezen. Wat te doen? Jobs Bijbelse naamgenoot had het wel geweten: zelfonderzoek, de waarheid, loutering! Zo niet deze Job. Ver buiten beeld van zijn nietsvermoedende vrouw beraamt hij in het geheim een ‘oplossing’ voor het probleem Judith. Net als Job denkt dat hij daarin is geslaagd, krijgt het zeer spannende relaas een dramatische wending. Opnieuw krijgt Job een onverwacht en ongenadig hard verlies voor zijn kiezen. In het volle besef dat hij dat in alle verborgenheid voor de rest van zijn leven zal moeten dragen. 

Nausicaa Marbe, Roemeense van origine, kennen we van haar scherpe columns. Ze moet bij het schrijven van Smeergeld des duivels geweest zijn, want het is een snoeiharde afrekening met de graaicultuur.

Meer lezen? Bestel 'Smeergeld' hier in onze shop 


 
21-01-2015


Ook interessant


ProductenDe nieuwe opzij Vorige edities