Stem nu op het Opzij Talent van 2014!

Wie wint de Opzij Talent Award 2014? Wie is hét aanstormend talent, het inspirerende rolmodel dat we niet mogen missen? Voor de Opzij Talent Award zijn we op zoek naar de machtige vrouwen van morgen, en daarvoor hebben we jouw hulp nodig. Onder de inzenders verloten we gratis kaarten voor hét evenement van het jaar: de bekendmaking van de Top 100 Machtige Vrouwen van Opzij. En de winnares? Die wint een geheel verzorgde, 8-daagse reis voor twee personen van Eliza was here!

Hieronder vind je, in alfabetische volgorde, de genomineerden. 

De poll is gesloten; het is niet langer mogelijk om te stemmen. Wie er wint? Dat wordt bekendgemaakt tijdens de Top 100 Machtige Vrouwen, op 17 november in Theater Amsterdam. Kaartjes koop je hier.
 
 


Vanessa Evers is de 'hipste professor van Nederland'. Ze is hoogleraar Robotica aan de Universiteit Twente. Nog geen 40, en invloedrijk en succesvol. ‘Zij ontwerpt de robots die ons in de toekomst gaan helpen met het inladen van de vaatwasser, bij het verzorgen van oude mensen en het doen van medische operaties,’ aldus haar collega Marielle Stoelinga, die haar nomineert.


Maaike Kroon is de jongste vrouwelijke hoogleraar ooit, ontving haar ingenieursdiploma in de Chemische Technologie cum laude én ontving voor haar afstudeerproject de Unilever Research Prijs en de prijs voor beste alumni van de universiteit. Maaike promoveerde op haar 26 en is een voorbeeld voor vrouwelijke studenten in binnen- en buitenland. Met haar eigen onderzoeksgroep aan de TU Eindhoven onderzoekt ze nieuwe duurzame scheidingsprocessen voor de chemische industrie, zodat we in de toekomst schone fabrieken hebben.Simone Kukenheim is sinds dit jaar wethouder van Amsterdam met de portefeuille Onderwijs, Jeugd en Diversiteit. Ze viel op als succesvol stadsdeelbestuurder in dezelfde stad, en met haar serie aanbevelingen naar aanleiding van de Amsterdamse zedenzaak. De 35-jarige Simone is oprichter en bestuurslid van de jongerenorganisatie Centrum Informatie en Documentatie over Israël. 


Floor van der Meulen is stoer, heeft ongekend veel lef en doorzettingsvermogen - en is pas 25 jaar. Filmmaker Floor van der Meulen zocht Nederlandse jihadstrijders aan de grens met Syrië op om erachter te komen wat jonge westerse mannen drijft naar Syrië af te reizen. Janneke Niessen & Joelle Frijters richtten samen Improve Digital op, een platform waarmee uitgevers makkelijker hun online advertenties kunnen veilen. Dit jaar verkochten ze een meerderheidsbelang aan een Zwitserse investeerder, met de ambitie het bedrijf Europees marktleider te maken. Twee rasondernemers, die risico durven nemen. Janneke stelde het al op Tedx Amsterdam: ‘We need to change our perspective on failure in order to grow as entrepreneur.llvy Njiokiktjien is onafhankelijk fotograaf en multimedia journalist, won vorig jaar de Zilveren Camera en is benoemd tot Fotograaf des Vaderlands. Recentelijk publiceerde ze op de site van New York Times een indrukwekkende fotoserie over de 'lege plekken' die zijn achtergebleven na de vliegtuigramp met MH17: verlaten slaapkamers, lege plekken in een klaslokaal of werkplekken die niet meer vervuld worden. Haar foto’s hebben een scherp maatschappelijk karakter  -  zoals bijvoorbeeld in de serie ‘Afrikaner Blood’ waar ze de eerste en tweede prijs won bij WorldPress Photo.Irene Rompa is ‘Miss Sustainability'. Oprichter van Buy Nothing New Maand, een detoxmaand voor consumenten. In oktober mogen consumenten een maand lang geen nieuwe spullen kopen, maar gaan ze de uitdaging aan om te delen, ruilen, opknappen en ontdekken wat je al hebt.  Daarnaast werkte ze aan het opzetten van Dopper – de duurzame waterflesjes – in de Verenigde Staten en is ze drijvende kracht achter Tedx Amsterdam. Channa Samkalden is advocaat sinds 2008, en nu al beeldbepalend mensenrechtenadvocaat bij het prestigieuze Prakken d’Oliveira (voorheen Böhler Advocaten). Ze specialiseert in mensenrechtenschendingen. Dit jaar staat ze onder meer de 20-jarige Sarah bij die in Somalië werd geweigerd bij de Nederlandse ambassade toen ze daar om hulp vroeg, nadat ze tegen haar wil in was uitgehuwelijkt aan haar oom. Samen dagen zij de Nederlandse Staat wegens het schenden van het kinderrechtenverdrag.Dafne Schippers is Europa’s snelste vrouw. Met haar 22 jaar de jongste, maar ook de eerste Nederlandse atlete die is uitgeroepen tot beste Europese Atlete van 2014. De sprintkoningin won al goud op de 100 en 200 meter bij het EK in Zürich en is genomineerd voor sportvrouw van het jaar. Volgens haar broer mag Dafne zich nu de snelste, verst springende en beste meerkampster van Nederland ooit noemen en dat maakt haar tot een rolmodel voor vrouwelijke sporters.  


Anna Schoemakers is 'een rolmodel voor werkende moeders, met een mintgroen hart’, aldus haar compagnon en vriendin Tamara Hijl die haar nomineert. Ze is directeur van het Klimaatverbond, zet zich in voor groene energie en runt BabyBeGood. Ze strijdt voor duurzaam ouderschap, door ouders het alternatief te bieden voor de Blije doos met eco-vriendelijke producten en verhalen achter deze producten, waardoor ouders in spé een goede en bewuste start krijgen.