Home Top 10 – Literaire romans

Top 10 – Literaire romans

De beste literaire romans van dit moment.

Opzij werkt samen met bol.com. Koopt u via de site van Opzij een boek of een ander artikel bij bol.com, dan betaalt u hetzelfde als bij andere winkels. Maar Opzij krijgt een paar procent commissie op de aankoopprijs van de door u gekochte artikelen. U steunt zo Opzij terwijl het u niets extra kost.

1. Griet Op de Beeck, Het beste wat we hebben
Het beste wat we hebben is het eerste deel van een trilogie met een belangrijk thema dat de auteur aan het hart gaat. Lucas, een succesvol rechter, kampt met negatieve gedachten. Hij raakt geobsedeerd door een brug waar jaarlijks gemiddeld veertien mensen afspringen. Het beste wat we hebben is een boek over stoppen met almaar doorgaan en stil blijven staan, over de complexiteit van collectief oud zeer, over hoever de schaduwen van het verleden reiken, over afscheid durven nemen, over de schoonheid van echte soorten samen, over wat een mens kan doen in een wereld zoals die van nu.

Koop dit boek bij bol.com

2. Paolo Cognetti, De acht bergen
Met hun sneeuw, afgronden, watervallen, meertjes en groene weiden zijn de bergen meer dan alleen een natuurverschijnsel, ze weerspiegelen een manier van leven. In De acht bergen volgen we Pietro, die aan het begin van het verhaal elf jaar is. Hoewel hij in Milaan woont brengt hij met zijn ouders elke zomer door in de bergen, in een dorpje in de Valle d’Aosta. Zijn ouders zijn niet gelukkig in de stad, die hen vervult met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven kozen. Hun gedeelde passie voor de bergen houdt hen bij elkaar, ook in verdrietige tijden. In het dorpje sluit Pietro vriendschap met Bruno, die even oud is als hij, maar een heel ander leven heeft.  Waar Pietro op vakantie is, moet Bruno voor de koeien zorgen. In Italië won Cognetti’s roman De acht bergen de prestigieuze Premio Strega.

Koop dit boek bij bol.com

3. Artur Japin, Kolja
De doofstomme Kolja is acht jaar oud als de gebroeders Modest en Pjotr Iljitsj Tsjaikovski zich over hem ontfermen. Zeventien jaar lang trekken zij met hem op. Reizend door Europa bevrijden zij de jongen uit zijn isolement. Wanneer Pjotr Iljitsj in 1893 in Sint-Petersburg overlijdt, twijfelt Kolja, inmiddels 25, direct aan de officiële doodsoorzaak, cholera. De ware toedracht wordt angstvallig verzwegen, maar stilte kent voor een dove als Kolja geen geheimen. Drie dagen – tot de staatsbegrafenis – heeft hij om de waarheid te achterhalen. Maar terwijl Sint-Petersburg gonst van de geruchten, rijst de vraag of hij de Tsjaikovski’s, die hem leerden spreken, niet beter dient door nu te zwijgen.

Koop dit boek bij bol.com

4. Jan Siebelink, De buurjongen
We kennen de Hans Sievez en zijn zoon Ruben uit Siebelinks bestseller Knielen op een bed violen. In De buurjongen keren we terug naar Velp en maken we kennis met Henk Wielheesen, de buurjongen van de familie Sievez. Als zijn moeder sterft wordt Henk op elfjarige leeftijd overgeleverd aan de grillen van zijn stiefmoeder, die hem op allerlei manieren mishandelt. Het is de familie Sievez die ingrijpt en Henk in huis halen. Ruben en Henk zijn nu behalve vrienden ook stiefbroers. De buurjongen is een verhaal over een bijzondere vriendschap.

Koop dit boek bij bol.com

5. Ken Follett, Kingsbridge 3 – Het eeuwige vuur
1558. Politieke drama’s bepalen het dagelijks leven en een bloedige religieuze strijd zet vrienden en geliefden tegen elkaar op. Zo ook Ned Willard en zijn Margery, de vrouw met wie hij wil trouwen. Ned keert terug naar Kingsbridge in een jaar dat niet alleen zijn leven, maar dat van een heel continent op zijn kop zal zetten: door de kroning van de protestantse Elizabeth I komt Engeland alleen te staan in Europa. Daarom richt de ambitieuze jonge koningin de eerste geheime dienst op, die moordaanslagen, opstanden en invasies in de kiem moet smoren. Tegelijkertijd beraamt haar nicht Maria Stuart, de katholieke koningin van Schotland, een plan om de Engelse troon op te eisen.

Koop dit boek bij bol.com

6. Renate Dorrestein, Reddende engel
Een jonge vrouw komt door een noodlottig ongeval op een boerderij om het leven. Twee jaar later komt een andere vrouw, Sabine, bij toeval op de boerderij terecht. Ze is hals over kop gevlucht nadat haar man haar in de steek liet voor een ander. Terwijl Sabine onbedoeld allerhande geheimen ontrafelt, wordt haar eigen leven er niet zekerder op. Reddende engel is een spannende, psychologische roman over naastenliefde en eigenbelang.

Koop dit boek bij bol.com

7. Elena Ferrante, De geniale vriendin
Lila en Elena groeien samen op in een volkswijk in het Napels van de jaren vijftig, een tijd waarin het ondenkbaar is dat meisjes hun tijd verspillen met leren. De intelligente Lila moet van school om te gaan werken. Ze probeert aan haar milieu te ontsnappen door jong te trouwen. Haar beste vriendin Elena mag wél verder leren, maar beseft maar al te goed hoeveel slimmer en mooier Lila is.

Koop dit boek bij bol.com

8. Hendrik Groen, Pogingen iets van het leven te maken
Hendrik Groen mag dan oud zijn, hij is nog lang niet dood en niet van plan zich eronder te laten krijgen. Toegegeven: zijn dagelijkse wandelingen worden steeds korter omdat de benen niet meer willen en hij moet regelmatig naar de huisarts. Technisch gesproken is hij bejaard. Maar waarom zou het leven dan alleen nog maar moeten bestaan uit koffiedrinken achter de geraniums en wachten op het einde? In korte, ogenschijnlijk luchtige, maar vooral openhartige dagboekfragmenten laat Hendrik Groen je een jaar lang meeleven met alle ups en downs van het leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord.

Koop dit boek bij bol.com

9. Benedict Wells, Het einde van de eenzaamheid
Wanneer Jules Moreau na een ernstig motorongeluk in het ziekenhuis belandt, wordt hij geconfronteerd met herinneringen uit zijn jeugd. Al vroeg verloren Jules, zijn broer Marty en zijn zus Liz hun ouders door een tragisch ongeval. Op hen alle drie laat dit verlies zijn sporen na, en in de jaren die volgen groeien zij gaandeweg uit elkaar. Vooral de eens zo zelfbewuste Jules trekt zich steeds meer in zijn eigen wereld terug. Alleen met de mysterieuze Alva kan hij vriendschap sluiten; jaren later zal hij echter pas begrijpen wat ze voor hem betekent – en wat ze altijd voor hem heeft verzwegen.

Als ze volwassen zijn verschijnt Alva weer in zijn leven. Even ziet het ernaar uit dat ze de verloren jaren kunnen goedmaken, tot ze toch weer door het verleden worden ingehaald.

Koop dit boek bij bol.com

10. Alfred Birney, De tolk van Java
De tolk van Java gaat over de oorlog in Nederlands-Indië, die nog steeds als een zware last op een heel gezin drukt. Alan wil meer weten over zijn vader Arto, die in het gezin een terreurbewind voert. Alan brengt daarom zijn tienerjaren door in een internaat. Arto, geboren op Java als onwettig kind van een Nederlandse vader en een Chinese moeder, werd in zijn jeugd mishandeld en maakte tijdens de oorlog gruwelijke dingen mee. Een indrukwekkende en rauwe biografie.

Koop dit boek bij bol.com