Programma
Laat je inspireren door bevlogen sprekers en talks van vrouwen die de wereld veranderen. Of kom speeddaten met tien van de meest invloedrijke vrouwen van Nederland.

Klik hier  om het programma als pdf te downloaden.


TALKSSabrina Starke over zelfbewustzijn en dromen waarmaken

Elk album van zangeres en muzikant Sabrina Starke symboliseert een nieuwe fase in haar leven. Op haar nieuwe album ‘Sabrina Starke’ is zij het meest persoonlijk tot nu toe. Op de cover is ze geportretteerd met 36 zwarte Nederlandse rolmodellen. Al deze vrouwen gaven de 36-jarige zangeres kracht en droegen bij aan een positief zelfbeeld. Starke zal vertellen hoe en spreken over zelfbewustzijn en dromen waarmaken. Sigrid Kaag over de op drift geraakte wereld
Ze is de steun en toeverlaat van Ban Ki-moon en er wordt wel gefluisterd dat ze zijn opvolger zou zijn: de Nederlandse Sigrid Kaag, VN-gezant in Libanon die eerder verantwoordelijk was voor de vernietiging van de chemische wapens van Assad, Ze zal spreken over conflict, vluchtelingen en de rol van vrouwen; wie zijn 'die anderen' en staat ons eigenbelang ons nog toe solidair te zijn? Een verhaal met eigen ervaringsindrukken.Jeanine Hennis-Plasschaert: waarom het leger vrouwen nodig heeft
Als eerste vrouwelijke minister van Defensie maakt Jeanine Hennis Plasschaert zich hard voor meer diversiteit in de Nederlandse krijgsmacht. 'Mannetje... vrouwtje... doet er niet toe. Hetero of homo, het interesseert mij geen bal,' zei ze in NRC. Waarom Defensie vrouwen nodig heeft. En hoe ze dat aan den lijve heeft ondervonden.

 

Bas Mouton van Speech Republic
Onomwonden zeggen wat je vindt, op een manier dat het bij je publiek aankomt, terwijl je er zelf groot plezier in hebt – dat is de missie van Bas Mouton van Speech Republic. Tijdens het Top 100 event laat speechcoach Mouton zien hoe topvrouwen met visie en met goede ideeën, die ook bevlogen over het voetlicht kunnen brengen. Bas is de auteur van Magie in al je Communicatie.
Hester Anderiesen over het ontstaan van haar Innovatieve Tovertafel
Haar ontwerp doet apathische ouderen in zorginstellingen weer opleven. Met haar Tovertafel won industrieel ontwerper Hester Anderiesen dan ook de New Venture 2014/2015 en is ze genomineerd voor 2 Dutch Game Awards. Ze ontwikkelde tijdens haar promotieonderzoek aan de TU Delft een kastje dat van een gewone tafel een interactief speelbord maakt. Hoe ontstaat zo’n idee?


IT-vrouw Ilja van den Berg over de perfecte mix van feminiene en masculiene kwaliteiten op de werkvloer en haar inzet als professional voor VHTO waarbij zij de kansen als vrouw in de wereld van bèta, techniek en ICT aan jonge meisjes laat zien.
Alles wat je moet weten over Big Data door José van Dijck
José van Dijck is de eerste vrouwelijke president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen – een waardig uithangbord van de Nederlandse wetenschap. Als mediawetenschapper  is ze bekend door haar kritische analyse van sociale media als Facebook en Twitter en liet ze de keerzijde van de ruileconomie zien. Op SiS maakt ze duidelijk hoe wij allemaal te maken hebben met Big Data.

SPEEDDATEN
Altijd al een vraag willen stellen aan een invloedrijk vrouw? Dat kan 's avonds tijdens speeddates. Deze vrouwen zijn aanwezig om je vragen te beantwoorden.‘Russen zijn grillig. Je weet het nooit’, zei Cathelijne Broers (44) aan het begin van het Ruslandjaar tegen Het Parool. Maar die grilligheid weerhield haar er niet van om het bezoek van Poetin aan De Hermitage met succes te leidden. Broers is sinds 2011 directeur van De Nieuwe Kerk en De Hermitage Amsterdam. Daarvoor was ze jarenlang adjunct-directeur. Bij haar aantreden lieten de besturen weten dat Broers ‘zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld tot een cultureel ondernemer en een strategisch bestuurder met een inspirerende visie op beide instellingen’. Ze studeerde kunstgeschiedenis, bedrijfskunde en begon haar carrière bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.‘Ik was een meisje dat graag buiten speelde, in bomen klom en vooral omging met jongens’. Zo beschrijft Marry de Gaay Fortman (50) haar jeugd in Ermelo in een interview met FD. Dat stoere meisje werd uiteindelijk advocaat en partner bij Houthoff Buruma en voorzitter van VNO-NCW Metropool Amsterdam. Ze ontving een koninklijke onderscheiding vanwege haar grote inzet en maatschappelijke betrokkenheid. Tegen Mr-Online zei ze dat ze meer evenwicht in de wereld zou willen tussen alle continenten. ‘Nu is de rijkdom niet goed verdeeld. Er zijn helaas nog steeds teveel mensen die honger lijden of zelfs sterven door gebrek aan voedsel en schoon drinkwater’.Nooit eerder voelde Jacobine Geel (52) zich zozeer een padvinder als in de eerste dagen van haar voorzitterschap van GGZ Nederland, begin september 2013. ‘Ook omdat ik in die maanden steeds scherper ben gaan zien hoezeer de hele sector voetje voor voet een weg zoekt in nieuw gebied’, sprak ze tijdens de Dag van de GGZ. Geel is theologe en bekend als televisiepresentator van onder andere Schepper & Co, Het Hoogste Woord, De Grote Bijbelquiz en Tegenpolen. ‘Ik ben toch best een beetje… ik zal niet zeggen bazig, maar toch: uitgesproken’, zegt Ankie Broekers-Knol (68) in een interview met Opzij. ‘Ik laat me niet zo snel ergens door uit het veld slaan.’ Broekers-Knol is sinds twee jaar voorzitter van de Eerste Kamer. Ook maakte zij als secretaris deel uit van het bestuur van de Juridische faculteit van de Universiteit Leiden en ze was hoofd van de afdeling Moot Court van die faculteit. In de Eerste Kamer hield ze zich onder meer bezig met justitie en Europese zaken. 


                     
‘Het is mijn droom om in de toekomst mijn ervaring met online ondernemerschap en investeren te combineren’, sprak Heleen Dura-van Oord (43) toen ze Zakenvrouw van het Jaar 2013 werd. Die droom heeft ze inmiddels waargemaakt. Ze is oprichter van DQ&A Media Group en was betrokken bij de oprichting van de Leading Online Entrepreneur of the Year Awards (LOEY) en Online Tuesday, het event voor de online industrie in Nederland. Daarnaast is zij investeerder in het eVA Africa fund en Hummingbird Ventures en lid van de Raad van Commissarissen van Catawiki. Ook is ze lid van de jury voor Accenture Innovations Awards en bestuurslid bij de stichting Jong Ondernemen.Ze prijkte bovenaan de topvrouwenlijst van Management Scope als Machtigste Vrouw. In Trouw zei ze: ‘Wil je geen carrière maken, prima. Maar zorg wel dat je financieel onafhankelijk bent. Eigenlijk is dat levensles nummer één, een les die ik uitdraag waar ik maar kan.’ Margot Scheltema (61) is jurist en beroepscommissaris bij de Nederlandsche Bank. Ze was eerder lid van de commissie-Wijffels die het kabinet adviseerde over een duurzame bankensector. Scheltema was onder meer financieel directeur bij Shell Nederland en heeft commissariaten vervuld bij Schiphol, TNT Express en het Warmtebedrijf Rotterdam. Ook is ze toezichthouder bij het Rijksmuseum en het Genootschap Onze Taal.  Niet voor niets is ze directeur van Dance4Life, een organisatie die in 22 landen actief is om aids te bestrijden. Eveline Aendekerk (43) weet met haar opgewekte en frisse uitstraling jongeren aan te spreken. Ze studeerde aan de Amsterdamse Academie voor Bank en Financiën en begon bij KPMG als consultant. Daarna werkte ze bij internetbureau Lost Boys. ‘Wat ik deed vond ik er zo rond mijn 35e niet echt meer toe doen. Ik wilde mijn talenten gebruiken om iets terug te geven’. Aendekerk vertrok vervolgens naar Bolivia om ontwikkelingswerk te doen en werkte in de bibliotheek van een school.José van Dijck (54) wil een goede en bedachtzame president zijn, zo liet ze Het Parool weten. ‘En ik wil mijn steentje bijdragen aan het draagvlak voor wetenschap in de samenleving.’ Ze is de eerste vrouwelijke president van KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen), studeerde Algemene Literatuurwetenschap in Utrecht en promoveerde aan de Universiteit van Californië in San Diego. Ze was universitair docent journalistiek in Groningen en hoofddocent media en visuele cultuur aan de Universiteit Maastricht. In 2001 werd Van Dijck benoemd tot hoogleraar bij het departement Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam, waarvan ze van 2002 tot 2007 voorzitter was.