​Waarom we onze eigen schaamlippen niet mooi vinden28/10

​Waarom we onze eigen schaamlippen niet mooi vinden

Vrouwen zijn onzeker over hun schaamlippen en dat komt doordat we alleen nog maar vagina’s zien die zijn gephotoshopt of langs de plastische chirurg zijn geweest. Dat maken onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam bekend. Ze vertellen ook wat daar mis mee is.

Roxanne Herder
Journalist

nieuwe film Michael Moore is feministisch pamflet27/10

nieuwe film Michael Moore is feministisch pamflet

De titel in de tv-gids zou je op het verkeerde been kunnen zetten. De nieuwe film van Michael Moore heet ‘TrumpLand’, maar is eigenlijk een ode aan Hillary Clinton. En een feministisch pamflet.

Karlijn van Houwelingen
VS-correspondent

Waar zijn de PvdA-vrouwen? 26/10

Waar zijn de PvdA-vrouwen?

Waar blijven de vrouwelijke lijsttrekkers? Vreneli Stadelmaier, feminist en Joke Smit-prijs winnaar van 2015, vraagt het zich af. Een oproep aan onze vrouwelijke politici.

Vreneli Stadelmaier
Ondernemer

Zelfs meer gelijkheid IN BURUNDI dan in Nederland26/10

Zelfs meer gelijkheid IN BURUNDI dan in Nederland

Als het gaat om gelijkheid tussen mannen en vrouwen scoort Nederland slecht ten opzichte van andere landen. Dat laat de Global Gender Gap Index 2016 zien. Vorig jaar steeg Nederland nog één plek, nu zijn we drie plekken gezakt op de 'gelijkheidslijst'. Daarmee lopen we achter op Rwanda, Burundi en Nicaragua.

Anoek Hofkens
Redacteur

Nazmiye Oral in verscheurde moeder-zoon relatie21/10

Nazmiye Oral in verscheurde moeder-zoon relatie

Wat doe je als je zoon terugkeert uit Syrië en misschien de gevangenis in moet? Gouden-kalf winnaar Nazmiye Oral laat deze worsteling zien in de film In vrijheid die zondagavond op NPO3 te zien is. Het is een aanrader.

Anoek Hofkens
Redacteur

Er komt meer aandacht voor meisjes en vrouwen in Nederland19/10

Er komt meer aandacht voor meisjes en vrouwen in Nederland

Vanaf donderdag 20 oktober heeft Nederland een eigen UN Women comité. Dit comité steunt vrouwen en meisjes in Nederland in de strijd tegen het glazen plafond, bestrijdt discriminatie en zet zich in om de levens van vrouwen elders in de wereld te verbeteren.

Anoek Hofkens
Redacteur

​Ben ik een bedrieger?19/10

​Ben ik een bedrieger?

Ken je het impostor syndrome oftewel het bedriegers syndroom? Het is een typisch vrouwelijk fenomeen en je raadt het al: het is niet iets goeds. En veel vrouwen hebben er last van.

​Renate Tromp

Krijgt Nederland een vrouwelijke premier?19/10

Krijgt Nederland een vrouwelijke premier?

Vrouwen zijn nog steeds de uitzondering in de ministerraad, maar volgens Monique Leyenaar, hoogleraar Vergelijkende Politicologie aan de Radboud Universiteit, is er een trend naar een 50/50 verdeling en zal de vrouwelijke premier niet meer lang op zich laten wachten. Leyenaar: ‘De norm is verschoven. Tegenwoordig is het not done om minder dan vijf vrouwen in de regering te hebben.’

Anoek Hofkens
Redacteur

Staande ovatie voor onze Hasna 17/10

Staande ovatie voor onze Hasna 

Hasna El Maroudi kreeg voor haar toespraak op de Opzij Top 100 een staande ovatie. Wij zijn trots op onze columniste die met woorden weet uit te drukken wat we allemaal voelen. Daarom nogmaals hier haar speech. 

Hasna el Maroudi
Redacteur

LIVE: Waarom we allemaal feminist moeten zijn17/10

LIVE: Waarom we allemaal feminist moeten zijn

Chimamanda Ngozi Adichie was afgelopen zaterdag in Amsterdam voor een besloten bijeenkomst van Atria. Daar ging ze in gesprek met feministische opiniemakers van Nederland over het hedendaags feminisme. Bekijk hier de livestream van deze meet up hier.

Anoek Hofkens
Redacteur


OPZIJ TOP 100
Meest gelezen
Aanmelden Nieuwsbrief
Elke week de nieuwste OPZIJ-artikelen in je mailbox? Meld je hier aan voor de gratis nieuwsbrief.