​DE MAAND VAN NOUCHKA FONTIJN

De Nederlandse bokser Nouchka Fontijn (28) behoort tot de wereldtop. Onlangs won ze zilver op het WK Boksen in Astana, waar ze zich ook plaatste voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Fontijn is de eerste vrouwelijke Nederlandse bokser ooit die zal uitkomen op de Spelen.

Gefeliciteerd met je zilver! Of had je stiekem op goud gehoopt?
‘Het belangrijkste van dit WK was dat ik me zou plaatsen voor de Spelen. Het is toch heel erg gek om ergens daarnaartoe te leven, terwijl je jezelf nog niet gekwalificeerd hebt. Dus daar lag voor mij vooral de druk. Ik was echt de underdog en mijn tegenstandster (de Amerikaanse Claresa Shields, FvW) de favoriet. Toch was deze wedstrijd vooraf absoluut geen uitgemaakt zaak. Ik had nog nooit tegen haar gebokst, ik heb geen nare gevoelens bij haar, ik heb gewoon helaas niet kunnen winnen.’

Je bent pas op je negentiende begonnen…
‘Ja, maar in Nederland kun je als kind niet echt boksen. Ik ging naar taekwondo, maar om daar beter in te worden ging ik op mijn negentiende boksen. Op een zaterdagmorgen, tussen blanke dikke mannen van 40. Maar de volgende dag had ik zulke vreselijke spierpijn, dat ik dacht: dit is goed voor me.’

Wanneer reis je naar Rio af?
‘De openingsceremonie is 5 augustus en die dag moeten we ook gewogen worden (Fontijn bokst in de klasse tot 75 kilo). Dus ik denk dat ik de dag ervoor in het vliegtuig zit. Maar het toernooi begint voor mij pas op 14 of 17 augustus. Het is vrij ongebruikelijk om zo lang voor de wedstrijd begint als op locatie te zijn.’

Is dat minder prettig dan?
‘Nou, het betekent dat we daar ter plekke, ik en mijn trainers, moeten uitvogelen hoe ik daar het best kan trainen. Want ik heb daar niet mijn sparringpartners.

Ga je je nog op een speciale manier voorbereiden?
‘Nee, ik ga gewoon heel goed mijn routine volhouden. Ik train zes dagen per week, twee keer per dag. Een krachttraining van anderhalf uur, een bokstraining van anderhalf uur. Ik vind dit de ideale mix, dit past me. Ik heb het geluk dat ik twee geweldige trainers heb gevonden die iedere training weer leuk weten te maken door iets nieuws te doen. En verder let ik op mijn gezondheid, maar dat doe ik ook altijd al. Ik zal nu alleen nog net wat alerter zijn als het buiten regent, dan moet mijn jas direct dicht.’

Wat is je doel in Rio?
‘Wij gaan altijd voor het hoogst haalbare. En dat is mijns inziens in dit geval zeker een medaille!’

Update: Nouchka Fontijn bokst woensdag 17 augustus om 20.15u de kwartfinale op de Olympische Spelen tegen de Britse Savannah Marshall

 

Door Femke van Wiggen