HET FAVORIETE ZOMERBOEK VAN… ELISABETH LEIJNSE

Met de zomer in aantocht is er eindelijk weer eens tijd om úren achter elkaar te lezen. Wat neem je mee op vakantie of naar het strand? Vier tips van vrouwen uit de literatuur. Deze week: Elisabeth Leijnse. 
Leijnse won onlangs de Erik Hazelhoff Biografieprijs 2016 voor Cécile en Elsa, strijdbare freules.
‘Omdat de kerstvakantie te kort was, ging vorig jaar Andreas Burnier, Metselaar van de wereld half gelezen mee in de zomervakantie. Niet echt een strandboek, deze biografie, maar je kunt het toch niet weg leggen.
Biograaf Elisabeth Lockhorn trekt je binnen in een leven van worsteling. Want dat was het leven voor Burnier, schrijver en criminoloog, die als Joods kind in de oorlog in zestien onderduikgezinnen zat en transgender man was.
Burnier komt naar voren als trots en gecontroleerd, iemand vol tegenstrijdigheden. Confronterende emoties hield ze verre van zich. Ze had een koude moeder, lezen we.
De foto waarop Burnier poseert met haar pasgeboren zoon intrigeert me. Ze is dan 22 jaar oud, en heeft van die foto  haar eigen hoofd afgeknipt. Dat roept vragen op: wie was Burnier in de ogen van haar eigen kinderen, die werden opgevoed in pleeggezinnen? Hoe hebben zij hun jeugd beleefd?
Lockhorns schrijfstijl is prettig, ze oordeelt niet, maar weet wel te prikkelen.’
Door Misha Melita