HET FAVORIETE ZOMERBOEK VAN… SUSAN SMIT

Met de zomer in aantocht is er eindelijk weer eens tijd om úren achter elkaar te lezen. Wat neem je mee op vakantie of naar het strand? Vier tips van vrouwen uit de literatuur. Deze week: Susan Smit.

Susan Smit schreef de historische romans Vloed (2010) en Gisèle (2013). In september verschijnt haar nieuwe boek De eerste vrouw.

In duizend zachte armen is een selectie uit het verzamelde werk van de Joodse Etty Hillesum, die in 1943 omkwam in Auschwitz. Voor elke dag van het jaar heeft Hillesum een gedachte, idee of ervaring opgeschreven.

Het zijn bonbonnetjes. Hillesum is filosofisch ingesteld en onverschrokken eerlijk over haar eigen tekortkomingen. Omdat het allemaal losse notities zijn, past het wel bij de zomer. Alles wordt even aangeraakt, zonder dat het zwaar wordt.

Het verhaal speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en dat merk je. Op de achtergrond verandert de maatschappij drastisch. Tegelijkertijd gaat het ook over de affaire die Hillesum krijgt met een man. Het dagelijkse leven gaat door, oorlog of niet.

Bovendien is het mooie aan In duizend zachte armen dat het niet hoogdravend is. Hillesum selecteert niet alleen haar hogere gedachten om op papier te zetten, ook haar meer basale twijfels schrijft ze op. Dat vind ik prachtig, want ook die gedachten mogen er zijn.

In sommige boeken mag je kliederen. Mijn uitgave van In duizend zachte armen zit vol onderstrepingen.’

 

Door Mischa Melita