HET FAVORIETE ZOMERBOEK VAN… JOKE VAN LEEUWEN

Voor haar roman Feest van het begin won schrijver en illustrator Joke van Leeuwen in 2013 de AKO Literatuurprijs. De onervarenen haalde dit jaar de shortlist van de Libris Literatuurprijs.

‘Ik vind het in de zomer altijd leuk om boeken te lezen die te maken hebben met mijn vakantiebestemming. Ga je dit jaar minder ver op vakantie, dan raad ik Het geluk van Limburg van Marcia Luyten aan. Het boek beschrijft de geschiedenis van de mijnstreek. Veel mensen weten daar maar weinig van, terwijl de mijnen heel belangrijk waren voor de wederopbouw van Nederland.

Toen de mijnbouw ophield, had men het gevoel dat er te weinig voor in de plaats kwam. Het mijnwerk werd daarom geromantiseerd. Je zou zeggen dat het vreselijk is om onder de grond te moeten werken, in het donker, maar de mijnwerkers misten vooral de kameraadschap.

Het geluk van Limburg gaat daarover, maar het is geen geschiedenisboek. Dus als je deze zomer naar de mooie natuur in Zuid-Limburg gaat, neem dan dit boek mee.’

Door Misha Melita