HET FAVORIETE ZOMERBOEK VAN… ANNELIES VERBEKE

Met de zomer in aantocht is er eindelijk weer eens tijd om úren achter elkaar te lezen. Wat neem je mee op vakantie of naar het strand? Vier tips van vrouwen uit de literatuur. Deze week: Annelies Verbeke.

Met haar debuut Slaap! brak Annelies Verbeke door in 2003. Met haar recente roman Dertig dagen (2015) won ze de NRC Boekenwedstrijd 2015 en de F. Bordewijkprijs.

Christus wordt weer gekruisigd, geschreven door Nikos Kazantzakis komt uit 1948. Het verhaal speelt zich in Griekenland af tijdens de Turkse overheersing, maar is toch van alle tijden. Er staan een aantal interessante, immer geldende redeneringen over religie en ideologie in, en over het handelen uit liefde en het moorden uit fanatisme.
Het verhaal gaat over een groep vluchtelingen, door de Turken weggejaagde Grieken, die een nieuwe verblijfplaats zoeken tussen de bewoners. In het kleine dorpje worden op dat moment net de rollen voor het passiespel verdeeld. De gastvrijheid laat te wensen over, behalve bij degenen die de rollen uit het passiespel op zich nemen. Vooral ‘Jezus’ neemt zijn rol ter harte en helpt de vluchtelingen. Er ontstaat een steeds grotere breuk tussen helpers en vijanden, met alle gevolgen van dien.
Christus wordt weer gekruisigd is een meesterwerk uit de Europese literatuur en de zomer is de uitgelezen kans om dit lijvige boek in te duiken.’