ABSOLUTELY FABULOUS: THE MOVIE

Eindelijk promoveren Edina en Patsy naar het grote scherm. Werkt dat voor het baanbrekend botte damesduo?
Absolutely Fabulous was begin jaren negentig een baanbrekend fenomeen, dat meteen cultstatus kreeg. De Britse serie ging over twee onuitstaanbare fashionista’s die shoppend, zuipend en snuivend door het leven slingerden, crises bezwoeren door ‘Lacroix!’ te krijsen en steevast de drankkast plunderden op übertrendy feestjes. Een stel wijven dat zich zo misdroeg: dat was nog nooit vertoond.
In een comedy-landschap dat uitsluitend werd bevolkt door mannen, waren aartsegoïst Edina (Jennifer Saunders) en haar arrogante loeder van een vriendin Patsy (Joanna Lumley) een verademing. Zij waren de baas, ook als ze straalbezopen waren. Ook al neigde de serie soms naar slapstick, er zaten klassieke oneliners in. Niemand evenaarde Lumley in het onderkoeld uitspreken van een zin als: ‘Nog één facelift en ze heeft een baard.’
Binnenkort gaat Absolutely Fabulous: The Movie in première en de grote vraag is: werkt het concept nog? In ieder geval wordt het een fijne trip down memory lane voor AbFab-aficionados. Het is gelukt de oude cast weer bij elkaar te krijgen, inclusief Jane Horrocks als Edina’s leeghoofdige personal assistent Bubble, en Julia Sawalha als haar intellectuele dochter Saffy die daar de titel queen of the eye roll aan overhield.
Verder duiken in de film zoveel beroemdheden als figurant op (Kate Moss, Stella McCartney, Joan Collins, Dawn French) dat de Britse krant The Guardian droogjes opmerkte dat als er op de set een bom was ontploft, Hello! Magazine wel had kunnen opdoeken.
Hoe verrassend wordt de film? Het is te hopen dat Jennifer Saunders, die weer het scenario schreef en Mandie Fletcher, die weer de regie deed, hun uiterste best hebben gedaan. Tegenwoordig zijn vrouwelijke comedians die alles doen en zeggen wat God heeft verboden geen rariteit meer. En de échte modewereld, bevolkt door types als de Kardashians, is nog veel gekker dan het hilarische universum van Edina en Patsy indertijd.
Door Renate van der Zee
Absolutely Fabulous: The Movie is te zien vanaf 21 juli