IRENE DE BEL – LITERATUURPRIJS

Is het nog nodig, zo’n literatuurprijs voor vrouwen? Al sinds 1979 reikt Opzij een literatuurprijs uit, eerst onder de naam Annie Romeinprijs. In het begin was het een tweejaarlijkse oeuvreprijs voor een schrijfster die met haar werk vrouwenemancipatie ondersteunt. Zo won als eerste Joke Smit, die met haar essay Het onbehagen van de vrouw in 1967 de tweede feministische golf in gang zette.
Sinds 2008 reiken we de literatuurprijs jaarlijks uit aan het beste literaire werk van een schrijfster in dat jaar. Met de prijs willen we de beste romans van vrouwen extra onder de aandacht brengen, omdat uit onderzoek bleek dat kranten en tijdschriften significant meer aandacht besteedden aan romans van mannelijke auteurs, terwijl er minstens zoveel boeken door vrouwen werden geschreven, ook van goede kwaliteit. Voor onze literatuurprijs hanteren we niet de eis dat het boek weinig aandacht moet hebben gekregen, omdat we juist ook willen laten zien hoeveel goed werk er verschijnt van vrouwen en we de beste boeken dus ook willen meenemen in de jurering.
En daar wringt het, in positieve zin. Het gaat namelijk erg goed met de aandacht voor vrouwen in de literatuur. Vorig jaar won Niña Weijers met haar debuutroman De consequenties de OPZIJ Literatuurprijs. Maar Weijers was ook al genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en haar boek was overal gerecenseerd. Voor de Libris Literatuurprijs waren dit jaar voor het eerst drie van de zes genomineerden een vrouw en won Connie Palmen. Esther Verhoef ontving de Gouden Strop voor het beste spannende boek en Elisabeth Leijnse de Erik Hazelhoff Roelfzema-prijs voor beste biografie en Astrid H. Roemer won de P.C. Hooft-prijs 2016. Ook maken twee vrouwen op dit moment kans op de Libris Geschiedenis Prijs. Esther Gerritsen mocht, na dertien jaar mannen op een rij, het boekenweekgeschenk van 2016 schrijven.
Toch recenseren de media nog steeds voor tweederde mannenboeken. Genoeg reden om opnieuw zes topauters te nomineren voor de OPZIJ Literatuurprijs, zie pagina 50. Maar we horen graag of jullie het belangrijk vinden dat we dat volgend jaar ook doen. Geef je mening op opzij.nl/literatuurprijs
Door Irene de Bel