VOORWOORD IRENE DE BEL: ‘ZET EEN VROUW ACHTER HET STUUR’

Zou jij je dochter naar school laten gaan als de kans bestaat dat ze onderweg wordt misbruikt door een grootgrondbezitter? 4 op de 10 meisjes in Pakistan gaat niet naar school, vooral niet op het platteland.

Zou jij met de bus of taxi naar je werk gaan, als je daar voortdurend wordt lastiggevallen? Slechts 5 procent van de vrouwen in Pakistan heeft een rijbewijs. De meesten komen alleen het huis uit in gezelschap van hun man, broer of vader.

Het is moeilijk om de cirkel te doorbreken. Waar begin je om vrouwen minder afhankelijk te maken?

In Pakistan probeert Plan Nederland dat met roze vrouwentaxi’s. De zogenoemde pink rikshaws brengen meisjes en vrouwen veilig naar hun werk en voorzien tegelijkertijd jonge, vrouwelijke chauffeurs van een eigen inkomen.

Op het moment dat ik dit schrijf, ben ik in de Pakistaans hoofdstad Islamabad. Ik heb met eigen ogen gezien hoe het straatbeeld van een van de vrouwonvriendelijkste landen in de wereld eruit ziet. De enkele vrouw op straat zit op de achterbank of achterop op de brommer.

Tegelijkertijd zag ik ook hoeveel families hun zondagmiddag in het park doorbrachten. Daar waren juist de vrouwen in hun kleurrijke japonnen in de meerderheid. De kinderen genoten van de draaimolens en hun ijsjes. Vaders liepen trots langs de bomengalerij met aan hun ene hand hun zoon en hun andere hand hun dochter. Ik zag jonge vaders met slapende kinderen op hun arm en zelfs met een baby in een draagzak. Bij het uitkijkpunt maakten ze nog even met of zonder selfiestick uitgebreid familiefoto’s. De liefdevolle blik in hun ogen geeft hoop voor de toekomst van hun prachtige dochters.

Vanmiddag ga ik de vrouwen van de pink rikshaws ontmoeten. Zij rijden niet in het behoorlijk moderne Islamabad, maar in de conservatieve provincie Punjab. Ik hoop ook daar het vertrouwen te krijgen dat het mogelijk is om de vrouwonvriendelijke cultuur te doorbreken. Wordt vervolgd.

P.S. Kijk voor meer informatie over het pink rikshaw-project en hoe je dat kunt steunen op opzij.nl/pakistan

Door Irene de Bel

%d bloggers liken dit: