SUZANNE HULSCHER NIEUWKOMER OPZIJ TOP 100

Wat is ‘invloedrijk’ eigenlijk, wil Suzanne Hulscher (49) weten. ‘Want ik heb niet de indruk dat ik aan invloed gewonnen heb het afgelopen jaar. Hooguit is de invloed die ik al had, nu zichtbaar gemaakt.’ 

Die kritische kanttekening valt alleen maar te beamen. Hulscher is namelijk al jaren een toonaangevend geleerde op het terrein waarop Nederland internationaal voorop loopt: water, en hoe om te gaan met een teveel daaraan, of een gebrek.

Afgelopen jaar kreeg ze voor haar werk een belangrijke prijs: de titel Simon Stevin Meester, vergezeld van een half miljoen euro, vrij te besteden aan onderzoek. ‘Nee, ik weet nog niet waaraan ik dat geld ga besteden. Ik heb heel veel ideeën, waar ik de komende tijd goed over na ga denken.’

Hulscher legt zich vooral toe op het onderzoeken van bodems en oevers van rivieren, kusten en ondiepe zeeën en de gevolgen van menselijk ingrijpen op de lange termijn. ‘Kort gezegd: wat gebeurt er nadat wij bijvoorbeeld die enorme zandvlakte voor de kust van Zuid-Holland opspuiten?’

‘We hebben de beste mensen op de juiste plekken nodig’

De harde maatregelen van beton tegen water leggen het de laatste jaren af tegen de zachte, waarin creatiever gebruik wordt gemaakt van de natuur. ‘De Hondsbossche en Pettemer Zeewering ziet er bijvoorbeeld uit als een duingebied,’ zegt Hulscher, ‘maar daaronder zit asfalt. De duinen die er nu op liggen, kunnen meegroeien met de ontwikkeling van het water.’ Juist dat dynamische maakt haar vakgebied zo interessant. ‘We begrijpen steeds beter wat de gevolgen zullen zijn als we ingrijpen.’ Met een stijgende zeespiegel en steeds extremere natte en droge tijden is die kennis hard nodig. ‘We hebben daar in de toekomst onze meest talentvolle onderzoekers voor nodig,’ zegt ze, ‘en dat is ook de reden waarom ik mij zo inzet voor diversiteit. Het gaat me niet zozeer om die vrouwen, het gaat erom de beste mensen op de juiste plekken te krijgen.’

Suzanne Hulscher
Nieuw op nummer 5 op de lijst Onderwijs & Wetenschap
Functie: hoogleraar waterbouwkunde, waterbeheer en watersystemen aan de Universiteit Twente

 

Door Margot Smolenaars