ALLEMAAL FAMILIE

BEELD ADRIAAN VAN DER PLOEG

Een kind met drie of zelfs vier ouders komt voor in Nederland, maar de wet erkent die gezinsvorm niet. De staatscommissie Herijking Ouderschap buigt zich over een mogelijke wetsverandering en komt in december met een rapport. Voorlopig lopen gezinnen tegen problemen aan. ‘Volgens de wet ben ik niks van mijn dochter.’

Het gezin Boon, zes mensen, startte met een gekscherende opmerking. ‘Martijn en ik kennen elkaar vanaf de basisschool,’ zegt Liana Boon (40). ‘Later hoorden we over elkaars geaardheid. Hij is homo, ik lesbisch. We grapten toen al dat we ooit samen kinderen zouden krijgen.’

Jaren later werd het grapje serieuzer. Nadat Liana een relatie kreeg met Marieke (35) en haar kinderwens steeds groter werd, besprak het stel anoniem donorschap. ‘Mij leek dat in eerste instantie de fijnste optie,’ zegt Marieke, ‘maar Liana en ik wilden toch liever dat ons kind zijn of haar vader zou kennen. Met anoniem donorschap weet je niet exact welke genen er voor vijftig procent in je kind zitten. Ook dat leek ons bij nader inzien toch geen goed idee.’

Vandaar dat de twee met Martijn en zijn partner Merlijn om tafel gingen, in eerste instantie gewoon om uit te zoeken of ze dezelfde ideeën deelden over kinderen. ‘Martijn en Merlijn werken hard en hebben een druk sociaal leven,’ zegt Marieke. ‘Zij wilden wel contact met het kind, maar gaven ook de voorkeur aan hun vrijheid. Liana en ik wilden juist echt een gezin, met ons huis als thuisbasis.’

Hun kind zou één keer in de vier à zes weken een weekend naar de vaders gaan, spraken ze af. ‘Daarna waren we klaar voor een zwangerschap,’ zegt Liana. Marieke had geen behoefte om zwanger te worden, dus werd Liana de biologische moeder. Martijn werd de biologische vader. Marieke: ‘We verdiepten ons in het meerouderschap en lieten de afspraken met de vaders zwart op wit vastleggen bij een notaris.’

Na vijf keer insemineren (Liana: ‘Dat deden Marieke en ik samen bij ons thuis’) was het raak. De vaders waren niet bij de geboorte van Filine. ‘Dat vonden we allemaal het fijnst,’ verklaart Liana. ‘Na de geboorte waren ze er wel direct bij.’ Na zes weken ging Filine voor het eerst een weekend naar haar vaders toe. ‘We wilden ons direct aan de afspraken houden’, aldus Marieke. ‘Dat is van beide kanten gelukt.’

Liana en Marieke zijn in Nederland niet het enige lesbische stel dat een kind met een homostel krijgt.  Meerouderschap komt in Nederland steeds vaker voor, ziet stichting Meer dan Gewenst, een organisatie die opkomt voor de belangen van lesbische en homoseksuele ouders. ‘Het meerouderschap is in de afgelopen vijf jaar pas populairder geworden, dus er is nog weinig onderzoek naar gedaan. Concrete cijfers zijn er niet, maar bij Meer dan Gewenst zien we een enorme groei,’ zegt bestuurslid Sara Coster. Meer dan Gewenst organiseert naast informatiebijeenkomsten speeddate-avonden, waar mensen met een kinderwens de mogelijk toekomstige vader of moeder van hun kind kunnen ontmoeten. Coster: ‘Een aantal jaren geleden kwamen er bij onze bijeenkomsten 120 mensen per jaar, nu rond de negenhonderd.’

‘Op school vinden kinderen het soms raar, maar ze zijn vooral jaloers’

 

‘Ik heb gelukkig nooit gevoeld dat ik minder Keets papa ben dan Pepijn’

Door Astrid Ottens

Liana (r) en Marieke Boon hebben twee kinderen met Martijn en Merlijn. Dochter Filine is 8 jaar, zoon Thijmen is 5 jaar
Ivo Verburg en Pepijn Zwanenberg hebben een dochter met vriendin Janette. Keet is 1,5 jaar oud

%d bloggers liken dit: