Beeld Liona Soccer

Voetbal voor meisjes en vrouwen is aan een ongekende opmars bezig. De sport is al bijna net zo groot als hockey. Toch komen meisjes met echt talent het meest tot bloei bij de jongens. Zelfs de beste club van Nederland heeft geen plek op het hoofdveld.Het valt me alles mee, ze spelen over. Ik had pupillenvoetbal verwacht.’ De vader langs de lijn is blij verrast. Zijn dochter speelt voor het eerst mee bij de M011, de E-pupillen van SDW in Amster-dam-West. Inderdaad: de zeven meiden in het team rennen niet als een wolk achter de bal aan. Dat is het resultaat van een seizoen lang twee keer per week trainen. Van tevoren is besproken wie er ‘voor’ speelt en wie ‘achter’.

Ander vooroordeel: meisjes die voetballen, zijn meiden die liever een jongen zouden zijn. De tegenstandsters hebben fuchsia kousen over hun scheenbeschermers getrokken en dragen zonder uitzondering hun haar in een paardenstaart. Als de keeper zich verveelt, maakt ze een radslag. In de rust strikt de spits de veters van haar roze voelbalschoenen en schikt ze haar Neymar-style haarband. Sommigen hebben een shirt met een naam en rugnummer. Een meisje speelt met de naam Abdullah op de rug.

Leonne Stentler (30) had ook een broer die voetbalde. ‘Als meisje op voetbal gaan was toen nog niet zo heel gewoon. Sommigen mochten ook gewoon niet en gingen dan maar op turnen of hockey.’ Stentler mocht wel voetballen, en kwam in een jongensteam terecht. ‘Dan lachten de tegenstanders hun teamgenoot uit, omdat ze tegenover een meisje stonden. Dat kregen die jongens tijdens die wedstrijd dan wel van mij terug. Zo dwong je respect af.’

Stentler was goed, en niet alleen maar goed ‘voor een meisje’. Ze speelde op hoog niveau: tot 3e Divisie landelijk bij de jeugd. Ze voelde zich in het jongensteam altijd one of the guys. ‘Sommige tegenstanders hadden ook een meisje in het team. Ik kon me er echt op verheugen om tegen die teams te spelen. Met zo’n meisje voelde ik een soort verwantschap.’ Op haar 19de moest Stentler overstappen. Dat was wennen. ‘Heel gezellig. Maar als vrouwen onderling een ding hebben, dan kan dat een heel seizoen doorzeuren.’ In jongensteams worden zaken direct afgehandeld, is haar ervaring. ‘Ze gaan er hard in, maar daarna geef je elkaar een hand en is het meteen over.’

Toen ze profvoetbal ging spelen, viel voor Stentler alles op zijn plek. ‘Het is heel leuk met elkaar, maar op het hoogste niveau ga je echt voor het winnen.’ Stentler speelde in het Nederlands elftal, bij ADO Den Haag en later bij Ajax. Sinds 2007 heeft Nederland een vrouwencompetitie betaald voetbal waaraan acht clubs meedoen.

STORMACHTIGE GROEI
Hoewel er in heel veel districten van de KNVB tegenwoordig meidencompetities zijn, stimuleert de voetbalbond voor toptalent dat meiden meespelen met jongensteams. ‘In een meidenteam kan het niveauverschil gewoon groot zijn. Heeft een meisje ambitie om goed te spelen, dan is ze bij jongens beter op haar plek,’ zegt Minke Booij, KNVB-manager vrouwenvoetbal. Maar om meer meisjes te laten voetballen, zijn meidenteams juist nodig om de sport aantrekkelijk te maken.

‘Een Ajax beloftenteam zou mooi zijn, maar nu is de capaciteit er nog niet’

Door Martine de Vente